Annons
Nyheter

Fyra döms i gigantisk kokainhärva

Fyra kokainsäljande män från Hisings Backa döms till fängelse för grovt narkotikabrott.
Under utredningen identifierades över 700 köpare.
Brott • Publicerad 13 juli 2021
Fyra döms i narkotikahärva. Arkivbild.
Fyra döms i narkotikahärva. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Polisen spanade under åtta veckor de fyra männen, som alla är i 20-årsåldern.

Kokainlangningen skedde i säljarnas bilar på fastställda tider alla dagar i veckan. Göteborgs tingsrätt skriver i sin dom att "servicenivån i förhållande till kunderna har varit hög" och förutom att ha sålt på kredit har säljarna ibland "följt upp upplåtelsen genom att fråga om kunden uppskattade kvalitén på kokainet".

Annons

– De var ganska effektiva och rationella. Trevliga mot kunderna. Hade de haft ett vanligt säljarbete hade de säkert gjort det jättebra. Men nu blev det så här och det var väldigt dumt, säger kammaråklagare Johan Udén på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Förlorat jobb

Tre av säljarna har delvis erkänt narkotikabrott medan en nekar till alla anklagelser. De gav sig in i kokainhandeln efter ha förlorat sina jobb eller hoppat av studier. Alla fyra hävdar att de inte har någon koppling till någon kriminell organisation, men den bilden delas inte av utredarna.

– Det är polisens uppfattning att de ingår i ett nätverk och att man säljer narkotika på det här sättet utan att ingå i ett nätverk är osannolikt, säger Johan Udén.

Under tisdagen meddelade Göteborgs tingsrätt sin dom: en döms till fängelse i två år och två andra till två år och tre månader. Eftersom en av försäljarna var 19 år när brottet begicks får han ett lägre straff: fängelse i ett år och fyra månader.

"Vanliga Svenssons"

Kontakten med köparna skedde via mobiltelefon och efter beslag av av säljarnas telefoner har polisen registrerat 745 misstänkta köpare. Drygt 80 av dem har delgivits misstanke om brott och ett trettiotal har tagits på bar gärning.

– Många av dem etablerade personer, unga vuxna med jobb och barn som bor på alla möjliga ställen i staden. Många vanliga Svenssons. De som köper är samma personer som de som ondgör sig över att det skjuts i förorten, men de är en del av detta. Utan deras pengar hade en del av skjutningarna inte ägt rum, säger Johan Udén.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons