Annons
Nyheter

UD: Inga uppgifter om drabbade svenskar i lavin

Minst fyra personer har omkommit i en lavin i de franska alperna, enligt inrikesminister Gérald Darmanin. Svenska UD har inga uppgifter om att några svenskar dödats eller skadats i lavinen.
Frankrike • Publicerad 9 april 2023
Två räddningshelikoptrar skickades upp för att hjälpa i sökandet. Arkivbild från närliggande Chamonix.Foto: AP/TT

Vad räddningstjänsten i området känner till är att nio personer har drabbats utöver de fyra döda: en skadad person och åtta som undkom skador.

En representant för lokala myndigheter säger att man inte vet exakt hur många som var på berget då lavinen gick, rapporterar lokaltidningen Le Dauphiné Libéré.

Annons

Enligt en lokal säkerhetschef, Jean-Luc Mattel, har två av de döda identifierats som bergsguider från närliggande byar. Någon information om de andra två döda har inte getts.

Inga svenskar

Svenska utrikesdepartementet (UD) uppger för TT vid klockan 20.20 på söndagskvällen att inga uppgifter finns om drabbade svenskar.

Sökandet avbröts vid 20-tiden och ska återupptas på måndag morgon.

Händelsen inträffade på söndagsförmiddagen cirka 30 kilometer sydväst om Chamonix, nära skidområdet Les Contamines-Montjoie, i regionen Auvergne-Rhône-Alpes. Lavinen ska däremot inte ha gått i pistade skidområden, enligt lokala medier.

Två helikoptrar och flera andra räddningsresurser har aktiverats i sökandet efter överlevande.

"Enorm" lavin

Även Frankrikes president Emmanuel Macron kommenterar händelsen i sociala medier.

"Vi tänker på offren och deras familjer. För att hitta de människor som fortfarande sitter fast i snön mobiliserar vi räddningstjänsten. Våra tankar är med dem", skriver han på Twitter.

Det finns varierande uppgifter om lavinens storlek. Lokala medier, bland annat Le Dauphiné Libéré som kallar lavinen för "enorm", uppger att den var ungefär 500 meter bred och med 1,6 kilometers fallsträcka.

Nyhetsbyrån AP skriver att den var cirka 100 meter bred och med en fallsträcka på ungefär en kilometer, med hänvisning till radiostationen France Bleu.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons