Annons
Nyheter

Fyra partier runt riksdagsspärren

Politik • Publicerad 7 september 2023
Kristdemokraterna och Ebba Busch har det fortsatt tufft i opinionen. Partier får 3,1 procent i den senaste mätningen från Kantar Public. Arkivbild.
Kristdemokraterna och Ebba Busch har det fortsatt tufft i opinionen. Partier får 3,1 procent i den senaste mätningen från Kantar Public. Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Fyra partier ligger och kretsar runt riksdagsspärren, visar en ny mätning från SVT/Kantar Public.

Det handlar om Miljöpartiet (4,3 procent), Centerpartiet (3,9), Kristdemokraterna (3,1) och Liberalerna (3,0).

Annons

Centerpartiets stöd är det lägsta på ett halvår.

– Centerpartiet har ju ett tufft läge. De har en väldigt uttunnad profil och är i stort sett inte starka i några frågor alls. Man behöver ha åtminstone en fråga där man är riktigt stark, och det har de inte, säger Kantars opinionschef Toivo Sjörén till SVT.

Största parti är fortsatt Socialdemokraterna som får 37,6 procents stöd. Det är hyfsat jämnt lopp mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna, 19,7 respektive 19,0 procent, och Vänsterpartiet får 7,6 procent.

Oppositionen behåller därmed ett övertag i opinionen mot regeringsunderlaget på runt åtta procentenheter i septembermätningen.

Fakta: Väljaropinionen enligt Kantar Public

Läget i opinionen i september 2023 enligt SVT/Kantar Public.

Väljarbarometern baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 100 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

September månads väljarbarometer genomfördes under dessa datum: 21 augusti – 3 september.

V: 7,6

S: 37,6

MP: 4,3

C: 3,9

L: 3,0

KD: 3,1

M: 19,0

SD: 19,7

Övriga: 1,8

Källa: SVT, Kantar Public

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons