Annons
Nyheter

Fyra misstänkta till USA efter presidentmord

Fyra huvudmisstänkta för mordet på den haitiske presidenten Jovenel Moïse har lämnats över till USA. Överlämnandet sker efter att fyra utsedda domare i Haiti hoppat av fallet.
USA • Publicerad 1 februari 2023
Haiti befinner sig i en allt djupare politisk och ekonomisk kris efter mordet, med kriminella gäng som kontrollerar stora delar av landet. Bilden är från Moïses begravning.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Två av de misstänkta har medborgarskap i USA och var bland de första som greps efter att Moïse sköts till döds med tolv skott i sitt privata hem nära huvudstaden Port-au-Prince den 7 juli 2021.

En tredje är en colombiansk medborgare, som misstänks ha fört befäl över ett 20-tal före detta colombianska soldater som greps i samband med mordet.

Annons

De tre männen anklagas för att konspirerat för att kidnappa eller mörda Moïse, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Skulle ta makten

En fjärde misstänkt, en pastor tillika affärsman som identifierats som en av huvudaktörerna, står bland annat anklagad för att ha smugglat utrustning i samband med presidentmordet.

De tidigare colombianska soldaterna misstänks ha lejts för att skydda pastorn och hjälpa honom till makten, enligt rättsdokument som AP tagit del av.

De fyra männen ställs inför en federal domstol i Miami på onsdag.

Totalt sju misstänkta i fallet är nu frihetsberövade i USA, däribland den tidigare haitiska senatorn John Joel Joseph, som greps i Jamaica i januari 2022.

Fyra domare har slutat

Ett dussintal sitter också fängslade i Haiti, där rättsprocessen mer eller mindre stannat upp sedan fyra domare avskedats eller avgått av personliga skäl.

En av domarna har sagt att hans familj bad honom att inte ta sig an fallet eftersom de fruktade för hans liv, skriver AP. En annan domare avgick efter att en assistent avled under märkliga omständigheter.

Haiti befinner sig i en allt djupare politisk och ekonomisk kris efter mordet, med kriminella gäng som kontrollerar stora delar av landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons