Annons
Nyheter

Galaxhopar analyserade i Stockholm

Rymden • Publicerad 7 februari 2023
Galaxen ESO 137-001 rusar in i en vidsträckt galaxhop. Arkivbild.
Galaxen ESO 137-001 rusar in i en vidsträckt galaxhop. Arkivbild.Foto: ESO/M. Fumagalli

Med hjälp av James Webb-teleskopets första bilder på galaxhopar har en grupp forskare från Stockholms universitet kunnat studera den första fasen i stjärnbildning i avlägsna galaxer.

"De galaxhopar som vi undersökt är så massiva att de böjer ljuset som passerar deras centrum, precis som Einstein förutsade 1917. Och det skapar i sin tur ett slags förstoringsglaseffekt: galaxerna i bakgrunden blir förstorade på bild", säger Adélaïde Claeyssens vid Institutionen för astronomi på Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Annons

Tack vare förstoringsglaseffekten och superteleskopets upplösning har det gått att lära sig mer om sambandet mellan hur mycket kompakta strukturer av stjärnhopar (som kallas klumpar) bildas och utvecklas inuti galaxer.

"Det förändrar hela forskningsområdet och hjälper oss att förstå hur galaxer bildas och utvecklas", säger Angela Adamo vid samma institution.

Stockholmsforskarnas rön är publicerade i tidskriften Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons