Annons
Nyheter

Gängman måltavla när Adriana sköts till döds

Den utpekade gängmannen är dömd för att ha legat bakom ett hämnddåd efter dödsskjutningen av tolvåriga Adriana.
På måndagen hördes han i stället som målsägare efter mordet, där mannen berättade hur han försökte rädda livet på flickan.
– Jag försökte göra allt jag kunde, säger han.
Brott • Publicerad 13 februari 2023
Rättegångsteckning från den första förhandlingsdagen i oktober 2022 i Södertörns tingsrätt rörande dödsskjutningen av tolvåriga Adriana. Förhandlingen hålls i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt, Sollentuna.
Rättegångsteckning från den första förhandlingsdagen i oktober 2022 i Södertörns tingsrätt rörande dödsskjutningen av tolvåriga Adriana. Förhandlingen hålls i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt, Sollentuna.Foto: Johan Hallnäs / TT

Åklagare Anna Svedin inleder sitt förhör med att fråga varför mannen hade en bild på tolvåriga Adriana som bakgrund på sin mobiltelefon.

– Jag var vid en plats där det hände en grej och jag ville ha den, svarar mannen kort.

Annons

Den 23-årige mannen är klädd i Kriminalvårdens gröna kläder och förhöret genomförs via länk. Han avtjänar sedan januari i år ett fängelsestraff på över 15 år, dömd för anstiftan till försök till mord och förberedelse till mord.

Enligt domen har mannen planerat och förmått andra personer att genomföra en skjutning i september 2020, då 32 skott avlossades mot en adress i Vällingby.

Hämnddåd

Mordförsöket var enligt domstolen en hämnd för skjutningen utanför en snabbmatsrestaurang i Norsborg söder om Stockholm natten till den 2 augusti samma år, då tolvåriga Adriana dog efter att ha träffats av kulor avlossade från en bil i närheten.

Den 23-årige mannen och ytterligare en man som dömdes för hämndaktionen i Vällingby var på plats utanför restaurangen den natten och fick fly kulregnet. De hade åkt dit för att köpa hamburgare och satte sig sedan för att äta i bilen på parkeringen utanför. När de hade ätit klart gick de ut för att röka, säger mannen.

– Sedan kom det en vit bil och började skjuta. Sedan sprang jag. När jag hörde att det slutade skjutas gick jag tillbaka, då var det någon som sade till mig att en liten flicka ligger på marken, säger mannen.

Polis och ambulans larmades och mannen berättar att han försökte följa de instruktioner som han fick över telefon för att rädda flickans liv.

– Jag försökte göra allt jag kunde. Jag försökte hålla inne blödningen, göra allting, lägga henne i sidoläge som ambulansen sade när vi pratade med dem i telefon, säger mannen.

Maskerade personer sköt

Mannen har tidigare sagt att flera maskerade personer befann sig i bilen varifrån skotten avlossades, men han hade under måndagen svårt att minnas sådana detaljer.

– Jag skulle vilja ge dig ett svar man jag kan inte minnas, säger han.

– Men de var nog maskerade för jag såg inget ansikte.

Annons

Tror du att skotten var ämnade för dig? frågar åklagaren Anna Svedin.

– Faktiskt, jag vet inte. Jag har ingen konflikt med någon. Men det avlossades skott och jag var där och tolkade det som det, säger mannen.

Enligt polisens uppfattning rör sig det hela om en konflikt mellan det som polisen kallar Maygrupperingen och dess dödsfiender i Vårbynätverket samt den så kallade Norsborgsgrupperingen. Totalt sex män med koppling till Maygrupperingen står åtalade för inblandning i skottlossningen i Botkyrka.

23-åringen kopplas till just Norsborgsgrupperingen och tros tillsammans med sin vän ha varit de egentliga måltavlorna vid skjutningen. Själv säger mannen att han har varit påverkad av det som hände och att han mått dåligt lång tid efteråt.

– Jag gillar inte att tänka på den händelsen. Jag försöker glömma den.

Fakta: Sex män åtalade efter mordet på Adriana

Totalt är sex män åtalade i målet, som rör mordet på tolvåriga Adriana och en rad andra brott med koppling till konflikter mellan kriminella grupperingar söder om Stockholm.

En 30-årig man, enligt polisen tongivande i den så kallade Maygrupperingen, är åtalad för mord och mordförsök vid snabbmatsrestaurangen den 2 augusti 2020 i Norsborg i Botkyrka, då Adriana dödades.

Han är även åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse då han i slutet av juli 2020 ska ha planerat att åstadkomma en explosion, förberedelse till mord på ett antal personer från konkurrerande nätverk under samma period, samt försök till mord den 21–22 juli 2020 då ett stort antal skott sköts med AK-47 mot en man i Norsborg. Enligt åklagaren var mannen inte den tilltänkta måltavlan.

Även en 32-åring och en 24-åring är åtalade för mord och mordförsök vid snabbmatsrestaurangen. 32-åringen är också tillsammans med en 31-årig man åtalad för grovt vapenbrott då de hjälpt till att undanröja de vapen som användes.

24-åringen är även åtalad för grov misshandel i juli 2020, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt förberedelse till mord tillsammans med 30-åringen samt grovt vapenbrott.

En annan 24-årig man åtalas för skyddande av brottsling, grovt brott, då han förvarat en krypterad telefon och försökt elda upp bilen som användes vid dödsskjutningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons