Annons
Nyheter

Gasstopp slår hårt mot tysk ekonomi

Ekonomi • Publicerad 13 april 2022
Tysk ekonomi är beroende av rysk gas. Arkivbild.
Tysk ekonomi är beroende av rysk gas. Arkivbild.Foto: Halvard Alvik/NTB scanpix/TT

Flera tunga ekonomiska institut reviderar ner de tyska ekonomiska utsikterna. Ukrainakriget påverkar förstås. Och om den ryska gaskranen dras åt väntas en rejäl recession för den tyska gasberoende ekonomin.

Men trots allt, den tyska BNP-tillväxten spås landa på hyfsade 2,7 procent i år och 3,1 procent nästa år. Detta enligt de ledande tyska ekonomiska prognosmakarna, bland andra Ifo och Kielinstitutet. Men det är en rejäl dämpning jämfört med höstprognosen som då pekade på en betydligt kraftigare återhämtning efter pandemin. Då spåddes en tysk BNP-tillväxt i år på 4,8 procent.

Annons

Men om gasimporten från Ryssland stryps blir det hela andra siffror. Då blir tillväxten i år bara 1,9 procent för att förbytas i ett BNP-fall på 2,2 procent nästa år.

Sammantaget riskerar den tyska ekonomin tappa i runda slängar 220 miljarder euro, runt 2 300 miljarder kronor under 2022 och 2023 om den ryska gasen stoppas av någon anledning.

Inflationen i den tyska ekonomin bedöms bli drygt sex procent i år, den högsta på 40 år. Vid ett gasstopp spås inflationen stiga till över sju procent, enligt prognosmakarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons