GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gatwick drar ned antalet flygningar i sommar

Storbritanniens näst största flygplats, Gatwick, tar rygg på storflygplatsen i Amsterdam, Schiphol, och drar in hundratals flygningar mitt i högsäsongen i sommar. Bemannings- och kvalitetsproblem anges som skäl.
Syftet är att kunna säkra en mer pålitlig och bättre service, enligt Gatwick.
Ekonomi • Publicerad 17 juni 2022
Gatwick-flygplatsen utanför London – en viktig knytpunkt för charterbolag som TUI och lågprisbolaget Easyjet – skär ned antalet flygningar mitt i högsäsongen. Arkivbild
Gatwick-flygplatsen utanför London – en viktig knytpunkt för charterbolag som TUI och lågprisbolaget Easyjet – skär ned antalet flygningar mitt i högsäsongen. ArkivbildFoto: Tim Ireland AP/TT

Gatwick planerar att dra ned antalet flygningar till högst 825 per dag i juli och 850 per dag i augusti. Det kan jämföras med 950 flygningar per dag före pandemin.

Nedskärningen kommer att fördelas proportionerligt utifrån hur många start- och landningsrättigheter ett flygbolag har och kommer att hanteras av bolaget ACL, enligt Gatwick.

Schiphol meddelade i torsdags att man planerar att dra ned antalet passagerare med 20 procent från normala nivåer till 67 500 passagerare per dag i juli.

Gatwick tillhör de flygplatser som – liksom Stockholmsflygplatsen Arlanda – brottats med stora problem med förseningar och inställda flygningar på senare tid.

Efterfrågan på resor har tagit fart efter två somrar präglade av pandeminedstängningar runt om i världen.

På den största brittiska flygplatsen Heathrow uppges situationen stabil inför sommarsäsongen, sedan British Airways redan strukit en tiondel av sina flygningar i sommar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.