Annons
Nyheter

Gav aldrig upp – så hittades barnen i Amazonas

Den 1 maj försvann fyra barn efter att det flygplan de reste med i försvann från flygradarn. Nu, 40 dagar senare, har de hittats vid liv i Amazonas regnskog. Här är historien om barnens öde och hur de slutligen räddades.
Colombia • Publicerad 10 juni 2023
En helikopter på en militärbas i Calamar, Colombia den 23 maj. Helikoptern deltog i sökandet efter barnen. Arkivbild.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Planet kraschar

Den 1 maj kraschar ett flygplan i colombianska delen av Amazonas regnskog. Planet var på väg från Araracuararegionen till staden San José Del Guaviare.

Annons

En mamma, piloten och en annan vuxen hittas döda på platsen där flygplanet de reste med kraschade. Mammans fyra barn som också fanns ombord var dock spårlöst försvunna.

Sökandet efter barnen, 13, nio, fyra och knappt ett år gamla, inleds och engagerar hela folket i Colombia, där många flyger eftersom det i många fall är det enda sätt att ta sig fram i områden där vägnätet är dåligt utbyggt.

.

Massiv sökinsats

Militärer, personer ur ursprungsbefolkningen, helikoptrar och räddningshundar tas in i sökandet. Flygblad där barnen uppmanas att stanna där de är och överlevnadstips på både spanska och deras ursprungsspråk släpps över området där barnen har förmodas befinna sig.

Militären släpper ned vatten och mat i hopp om att det skulle nå barnen. Dessutom spelar militären upp ett meddelande till barnen från en släkting som säger att de inte ska flytta på sig.

Under sökandet hittas tecken på att barnen har överlevt, bland annat har ett provisoriskt skydd byggts av pinnar och grenar. Man hittar också en nappflaska, en blöja, en sax och några hårband, samt vad man tror är avtryck av barnfötter.

Trots spåren går veckorna utan att barnen lokaliseras.

.

Det felaktiga lyckobeskedet

Annons

I mitten av maj twittrar Colombias president Gustavo Petro att barnen hittats vid liv. Men redan dagen efter tar han tillbaka påståendet då den information han fått inledningsvis inte har kunnat bekräftats. Han skriver i stället att militären och personer ur ursprungsbefolkningen ska fortsätta sökandet.

"Barns liv är det viktigaste", twittrar han.

.

Kritiken

Olyckan leder också till kritik. Bland annat säger Julio Cesar López, ordförande för organisationen Opiac som samlar ursprungsfolk, till CNN att han hoppas att kongressen ska utreda hur framtida tragedier ska kunna undvikas.

"Denna typ av situation uppstår på grund av försumliga och oansvariga handlingar av de flygbolag som täcker Amazonas flygrutter", twittrar Opiac i mitten av maj.

.

Barnen hittas

På fredagen den 9 juni hittas barnen. Enligt president Gustavo Petro är de mycket svaga. De vinschas upp från den täta regnskogen till en helikopter och förs till den lilla staden San José Del Guaviare. Därifrån får de åka ambulansflyg till huvudstaden Bogotá.

Inledningsvis finns ingen information om hur barnen har kunnat överleva så länge, men 13-åringen ska ha kunskaper om hur man överlever i regnskogen.

– Den stora flickan är mycket intelligent. Hon är mycket aktiv, hon är stark, säger släktingen Fidencio Valencia till AFP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons