Annons
Nyheter

Genvarianter kopplade till svår covid inringade

Vad beror det på att vissa covidsjuka behövt intensivvård, medan andra knappt haft några besvär alls?
Forskare världen över har nu gemensamt ringat in 13 genetiska riskfaktorer.
Coronaviruset • Publicerad 8 juli 2021
Vissa genetiska varianter är starkt kopplade till svår covid. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Under pandemin har vi lärt oss att hög ålder, kraftig övervikt och sjukdomar som diabetes ökar risken för att bli allvarligt sjuk i covid.

Men risken beror också på vilka genetiska varianter man bär. Forskare har nu i ett globalt samarbete samlat genetiska data från närmare 50 000 personer i 19 länder som varit svårt covidsjuka, och identifierat 13 genvarianter som är starkt kopplade till svår covid. Flera av dessa vet man sedan tidigare att de också är kopplade till lungcancer, autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar.

Annons

"De genetiska fynden ger oss viktig kunskap som öppnar upp för framtida behandlingar av patienter med svår covid-19-sjukdom", säger i ett pressmeddelande Michael Hultström, läkare och forskare vid Uppsala universitet som arbetat med gendatainsamling från svenska patienter.

Studien publiceras i vetenskapstidskriften Nature.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons