Annons
Nyheter

Georgia ger Biden guldläge

Joe Biden har väljarna i Georgia att tacka för att han kan börja regera med demokratisk majoritet i båda kamrarna i den amerikanska kongressen. Republikanernas fiasko i delstatens senatsval väcker intern kritik mot president Donald Trump.
USA • Publicerad 7 januari 2021
Demokraterna Jon Ossoff (t v) och Raphael Warnock har vunnit senatorsplatserna för delstaten Georgia konstaterar flera ledande mediebolag i USA.
Demokraterna Jon Ossoff (t v) och Raphael Warnock har vunnit senatorsplatserna för delstaten Georgia konstaterar flera ledande mediebolag i USA.Foto: Branden Camp/AP & Megan Varner/AFP

Demokraternas glädjeyra över den dubbla segern i Georgia drunknade snabbt i rapporterna om de kaotiska scener som utspelade sig under onsdagseftermiddagen i Washington DC.

Trump-anhängarnas våldsamma angrepp på den amerikanska demokratins hjärta, Kapitolium, hjälper knappast presidenten att klamra sig fast vid makten. Efter att ha eggat upp dem med sina falska påståenden om att han bestulits på segern i presidentvalet skickade Trump till sist – när röken efter upploppen lagt sig på torsdagen – ut ett uttalande där han för första gången lovar ett fredligt maktöverlämnande.

Små marginaler

Annons

Och i och med att båda de republikanska senatorerna från Georgia, Kelly Loeffler och David Perdue, förlorar sina platser serveras Biden ett gyllene läge då han tar över makten den 20 januari.

Rösträkningen är visserligen inte helt klar. Men flera stora medier har slagit fast att demokraterna Raphael Warnocks och Jon Ossoffs försprång nu inte går att ta ikapp, även om segermarginalerna är små.

Därmed tippas vågskålen över i demokratisk riktning även i senaten – vilket gör att Bidens parti får kontroll över båda den lagstiftande kongressens kamrar. I senaten blir ställningen mellan partierna 50-50, men den tillträdande demokratiska vicepresidenten Kamala Harris får utslagsröst.

Det ger den tillträdande presidenten betydligt större chanser att få igenom sin politik.

Republikansk kritik

Sydstaten Georgia, som under två decennier lutat i republikansk riktning, har nu levererat två svidande nederlag för partiet inom loppet av två månader. Först president Trumps knappa förlust i delstaten i presidentvalet i november, och nu hans två lojala senatorers misslyckande.

I sina försök att ogiltigförklara Bidens seger har Trump haft stort fokus på just Georgia. I ett uppmärksammat telefonsamtal häromdagen försökte presidenten få Georgias delstatsminister att "hitta" så många röster som skulle behövas för att vända det resultat som redan säkerställts genom flera omräkningar.

Vissa republikaner skyller nu nederlaget i senatsvalet i Georgia på presidentens beteende.

"Han tryckte ner det republikanska valdeltagandet. Punkt slut", twittrar Matt Mackowiak, ordförande för republikanernas avdelning i Travis County i Texas, enligt AFP.

"Enorm katastrof med oöverskådliga skador för Republikanerna", tillägger Mackowiak.

Fakta: Georgia

Sydstaten Georgia är en av USA:s 13 ursprungliga delstater och ligger mellan Florida, Alabama, South Carolina och Atlanten. Georgia kallas även Persikostaten.

Huvudstaden Atlanta är också den största staden. Hela storstadsområdet med omkringliggande orter är USA:s nionde största och en nod i sydost.

Delstaten har totalt drygt 10 miljoner invånare. 33 procent av dessa är svarta och 10 procent spansktalande så kallade latinos, enligt statistikmyndigheten Census.

En majoritet av Georgiaborna har röstat på Republikanernas kandidat i presidentval sedan 1992. Men 2020 bröts trenden då Demokraternas Joe Biden segrade över Donald Trump med en marginal på knappt 12 000 röster.

Medborgarrättskämpen Martin Luther King var från Georgia och sade bland annat i sitt berömda tal "I have a dream" att han önskade få se söner till slavar och slavägare få sitta till bords tillsammans på delstatens röda kullar.

Georgias namn kommer från den brittiske kungen Georg II.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons