Annons
Nyheter

Georgiens ex-president släpps inte fri

Georgien • Publicerad 6 februari 2023
Georgiens tidigare president Michail Saakasjvili under rättegången 2021. Arkivbild.Foto: Irakli Gedenidze/AP/TT

Georgiens tidigare president Michail Saakasjvili får inte lämna fängelset utan måste sitta av de sex år han dömts till. Det har en domstol i Tbilisi dömt efter att den 55-årige västvänlige politikern ansökt om strafflindring med hänvisning till sitt försämrade hälsotillstånd.

Expresidenten har varit inlagd på sjukhus sedan slutet av förra året efter att hungerstrejkat – en handling landets justitieminister Rati Bregadze kallat "självskadebeteende" med "det simpla målet att uppnå frihet".

Annons

I torsdags anklagade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Georgien för att "långsamt döda" Saakasjvili, som var Georgiens president mellan 2004 och 2013.

Han fråntogs sitt georgiska pass efter att ha blivit ukrainsk medborgare 2018 under sin tid i exil. Europarådet har sedan tidigare krävt att han släpps fri och människorättsorganisationen Amnesty International klassar hans ärende som "uppenbar politisk hämnd".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons