Annons
Nyheter

Kritiskt för Georgiens fängslade ex-president

En hungerstrejk håller på att kosta Georgiens fängslade tidigare president Michail Saakasjvili livet.
Den 55-årige västvänlige politikern har varit inlagd på sjukhus sedan slutet av förra året efter att inte ha ätit på 50 dagar.
Georgien • Publicerad 3 februari 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller upp bilder på Georgiens fängslade ex-president Mikheil Saakashvili vid en pressträff i onsdags.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller upp bilder på Georgiens fängslade ex-president Mikheil Saakashvili vid en pressträff i onsdags.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

– Saakasjvilis vikt rasade från 115 till 68 kilo. Det handlar om en livshotande viktnedgång, säger advokaten Dito Sadzaglisjvili.

Enligt läkare lider expresidenten av kakexi, eller utmärgling, och riskerar att dö utan adekvat vård.

Annons

Landets justitieminister Rati Bregadze uppger att Saakasjvili ägnar síg åt "självskadebeteende" genom att inte äta och att han har "det simpla målet att uppnå frihet".

Det resonemanget tillbakavisas av Sadzaglisjvili.

– Han vägrar inte mat, han kan inte äta.

I torsdags anklagade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Georgien för att "långsamt döda" Saakasjvili, som var Georgiens president mellan 2004 och 2013.

Han fråntogs sitt georgiska pass efter att ha blivit ukrainsk medborgare 2018 under sin tid i exil. Zelenskyj, som 2020 gav honom en befattning i den ukrainska statsapparaten, kräver att han ska få vård i antingen väst eller Ukraina.

Saakasjvili – som grundade Georgiens ledande oppositionsparti – dömdes i sin frånvaro till sex års fängelse 2018. Han greps 2021, bara dagar efter att i hemlighet ha återvänt till sitt hemland.

Europarådet har sedan tidigare krävt att han släpps fri och människorättsorganisationen Amnesty klassar hans ärende som "uppenbar politisk hämnd".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons