Annons
Nyheter

Gifte bort dotter till IS-man – överklagar dom

Brott • Publicerad 1 februari 2023
Både mannen och kvinnan överklagar tingsrättsdomen och vill frikännas av hovrätten. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

En kvinna som dömdes för människohandel av sina två döttrar och medhjälp till ett stort antal grova våldtäkter mot en av döttrarna hos terrorrörelsen IS överklagar till Svea hovrätt.

Enligt tingsrätten gjorde sig kvinnan skyldig till människohandel genom att transportera en av sina döttrar till Syrien åren 2014–2015, och sedan inhyste båda sina döttrar där. Syftet var enligt domstolen att leva i en islamistisk stat under IS styre och det innebar att döttrarna som då var i tioårsåldern skulle gifta sig och bilda familj.

Annons

Kvinnan som dömdes till fängelse i sex år och tio månader av Solna tingsrätt vill nu frikännas helt.

En svensk IS-man dömdes för att ha utsatt den ena av kvinnans döttrar, som han även gifte sig med, för en mängd grova våldtäkter. Påföljden för honom blev fängelse i åtta år och tio månader. Även han överklagar till hovrätten och vill frikännas.

Även åklagarsidan överklagar. De vill bland annat att både kvinnan och mannen får längre straff.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons