Nyheter

Gigantiskt isblock riskerar rasa i Alperna

Italien • Publicerad 6 augusti 2020
Ett enormt isblock från glaciären Planpincieux på Mont Blancmassivet riskerar att kollapsa.
Ett enormt isblock från glaciären Planpincieux på Mont Blancmassivet riskerar att kollapsa.Foto: Stefano Bertolino/AP/TT

Över 70 människor har evakuerats från en skidort i italienska Alperna då ett enormt isblock från glaciären Planpincieux på Mont Blancmassivet riskerar att kollapsa. Isblocket på 500 000 kubikmeter är lika stort som katedralen i Milano eller en fotbollsplan med 80 meter hög is.

Enligt experter kan den stigande temperaturen i området göra att isblocket lossnar från glaciären och glider ner från berget, med risk för att skada byggnader i skidorten.

Evakueringen av 75 människor, däribland 15 boende i området, började på torsdagen och vägar till dalen Val Ferret spärrades samtidigt av. Enligt borgmästaren Stefano Miserocchi är de närmsta 72 timmarna kritiska.

Isblocket är beläget på en höjd av omkring 2 600–2 800 meter över havet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.