GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gjorde rätt för sig – pizzorna betalda

Det gick undan när Kriminalvården ordnade 20 pizzor som gisslantagarna i Hällbyfängelset beställt. Myndigheten hann inte betala.
Dagen efter fick i alla fall Hällby pizzeria sina pengar – levererade personligen.
Brott • Publicerad torsdag 17:20
Pådraget var stort vid gisslandramat på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna på onsdagen. Gisslantagarna krävde 20 pizzor som Kriminalvården ordnade – men betalningen till pizzerian dröjde.
Pådraget var stort vid gisslandramat på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna på onsdagen. Gisslantagarna krävde 20 pizzor som Kriminalvården ordnade – men betalningen till pizzerian dröjde.
Foto: Per Karlsson/TT

Det var vid lunchtid på onsdagen som två fångar tog två kriminalvårdare som gisslan på Hällbyfängelset. De begärde en helikopter – och 20 kebabpizzor. Någon helikopter blev det inte men pizzorna beställdes.

Pizzabagaren Beshar Toma arbetade ensam och fick mycket att göra.

– När de ringde trodde jag att de skämtade. Jag har aldrig haft en sådan beställning förut, annars beställer de alltid olika, capricciosa och calzone och så. Men 20 kebabpizzor...!

Polisen hade bråttom

Det var ont om kebab i köket också men vid 16.30-tiden var allt klart. 3–4 poliser kom och hämtade de 20 pizzakartongerna och lastade in dem i bilarna. Sedan åkte de iväg och Beshar Toma hann inte ta betalt.

– Det var bråttom, det gick så snabbt allting. Efteråt undrade jag lite över pengarna.

Dagen efter ordnade dock allt upp sig. Kriminalvården berättar på Twitter att skulden är betald.

"Till alla som undrat om betalningen för pizzorna i Hällby. Med anledning av den akuta gisslansituationen på anstalten i går gjordes betalningen först i dag", skriver myndigheten.

Betalade 1 700 kronor

Och betalningen levererades bokstavligen. Beshar Toma är ledig dagen efter gisslandramat men en annan anställd på pizzerian berättar för TT att skulden blivit betald under torsdagen.

– De kom hit i dag från polisen. De hade med sig papper på betalningen, 1 700 kronor, säger han.

Beshar Toma är glad att gisslantagarna till slut gav upp och att det gick bra för de båda kriminalvårdarna som togs som gisslan.

– Kanske de tyckte om pizzorna, säger han och skrattar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer