GM tvingas göra respiratorer

USA:s president Donald Trump beordrar fordonsjätten General Motors (GM) att börja tillverka respiratorer, när 100 000 apparater ska produceras på drygt tre månader för att hjälpa covid-19-patienter.
USA • Publicerad 28 mars 2020
En respirator visas upp under en presskonferens i New York. Staden är en av dem som varnat för brist på medicinsk utrustning, bland annat just respiratorer.
En respirator visas upp under en presskonferens i New York. Staden är en av dem som varnat för brist på medicinsk utrustning, bland annat just respiratorer.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Trump åberopar lagstiftning skapad för krigstider, som kan tvinga företag att tillverka saker som behövs till de väpnade styrkorna.

"GM slösade tid. Dagens agerande kommer att hjälpa oss att säkerställa den snabba tillverkningen av respiratorer som kommer att rädda amerikanska liv", säger Trump i ett uttalande.

100 000 respiratorer

Respiratorer behövs för de svårast sjuka patienterna som drabbats av covid-19, den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset. New York – den hittills värst drabbade staden i USA – har uppgett att man antagligen behöver tiotusentals.

Trump säger att USA kommer att tillverka 100 000 respiratorer de kommande 100 dagarna.

– Vi kommer att göra många respiratorer, säger han, och tillägger att landet antagligen inte behöver alla, utan att man då kan hjälpa andra länder.

Tidigare under fredagen hade Trump uppmanat GM och konkurrenten Ford att sätta fart på respiratortillverkningen. GM svarade då att man hade ett avtal på plats med företaget Ventec om att tillverka deras respirator vid GM:s anläggning i Kokomo i Indiana. GM uppgav att man var beredd att börja leverera utrustningen i april.

Även Ford tillverkar

Men Vita huset var inte nöjd med det beskedet, utan tog till den ovanliga lagstiftningen för att pressa fordonsjätten. GM i sin tur svarade att man redan vidtagit åtgärderna och företaget har arbetat dygnet runt i en vecka för att få till produktionen.

Ford uppger att man börjat leverera en sorts ansiktsskydd till polisen i New York och till sjukhus, och att man arbetar med GE Healthcare för att starta tillverkningen av en förenklad form av respiratorer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.