GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Granbarkborren fortsatt stort problem

Miljö • Publicerad 25 november 2021
Åtta miljoner kubikmeter skog har angripits av borren i år. Arkivbild.
Åtta miljoner kubikmeter skog har angripits av borren i år. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

Granbarkborrens skadeverkningar ligger kvar på historiskt höga nivåer trots en förväntad bättring under 2021, rapporterar Skogsstyrelsen. Årets inventering visar att drygt åtta miljoner kubikmeter skog angripits i år, lika mycket som i fjol.

"Det är mycket oroande att vi fortsatt ser de här skyhöga nivåerna av skador. Nu behövs en än större kraftsamling av alla aktörer för att bryta trenden", säger Kerstin Ström, projektledare för Stoppa borrarna på Skogsstyrelsen, enligt pressutskicket.

Den södra halvan av landet är hårdast drabbad. I Svealand har 4,3 miljoner kubikmeter gran dödats, och i Götaland 3,9 miljoner. Södermanland, Östergötland och Örebro län är de mest ansatta länen.

Inventeringen visade att över 80 procent av angripen skog stod kvar. Enligt Skogsstyrelsen beror detta troligen på svårigheter med att hinna med avverkningen och att vissa angrepp är svåra att upptäcka tidigt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.