Annons
Nyheter

Många miljarder mer kan användas mot krisen

Finanspolitiska rådet gör tummen upp för regeringens krisåtgärder men säger att det finns stort utrymme för mer.
Det finns hundratals miljarder att tillgå, framhåller rådets ordförande Harry Flam.
Inte riktigt, svarar finansminister Magdalena Andersson (S).
Ekonomi • Publicerad 13 maj 2020
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Finanspolitiska rådets ordförande Harry Flam menar att regeringen kan, vid behov, använda hundratals miljarder till för att motverka coronakrisen utan att statsfinanserna äventyras. Arkivbild.
Finanspolitiska rådets ordförande Harry Flam menar att regeringen kan, vid behov, använda hundratals miljarder till för att motverka coronakrisen utan att statsfinanserna äventyras. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Regeringen har hittills lagt omkring 190 miljarder kronor på åtgärder som belastar statsbudgeten, för att motverka effekterna av coronakrisen. Finanspolitiska rådet ger i sin årliga granskning av finanspolitiken godkänt för vad som gjorts hittills, även om hyresstöd och omsättningsstöd har tagit lite lång tid att ta fram.

Det är, enligt rådet, inte möjligt att bedöma om åtgärderna är tillräckliga. Regeringens viktigaste uppgift är att se till att så många företag som möjligt överlever, att arbetslösheten inte blir för hög och att hushållen inte får stora avbräck.

Finns mer

Annons

På en pressträff om rapporten säger ordförande Harry Flam att det finns hundratals miljarder kvar att använda till fler krisåtgärder och ekonomistimulanser när restriktioner trappas ner, utan att statsskulden blir för hög eller att trovärdigheten i statsfinanserna äventyras.

Statsskulden skulle kunna öka till 60 procent av BNP utan problem, och det skulle innebära att det finns 1 250 miljarder att använda.

– De åtgärder som regeringen hittills har presenterat är bara en bråkdel av det, säger Harry Flam.

Men finansminister Magdalena Andersson ser det inte riktigt på samma sätt.

– Det var väl hans personliga reflektioner kring det, det är inget som står i rapporten, hävdar hon.

Men kassan är inte tömd, framhåller Andersson.

– Det finns resurser för att klara ett mer utdraget krisförlopp och för att återstarta ekonomin. Men vi har inte oändliga resurser.

Hon framhåller att det, oaktat coronakrisen, finns stora utgifter som väntar i form av ett större försvar, stora infrastrukturinvesteringar och omsorg för ett växande antal äldre.

Ger effekt

Det viktigaste att lägga pengar på när ekonomin väl ska dras igång igen är att stat och kommuner kan konsumera, enligt Flam

– Stöd till offentlig konsumtion och offentliga investeringar har mest effekt, inte höjda bidrag och sänkta skatter.

Annons

Magdalena Andersson välkomnar den propån.

– Det är intressant och viktigt att ha med sig när vi diskuterar hur vi ska kickstarta ekonomin, att det är det som är träffsäkra åtgärder.

Hon noterar att även Konjunkturinstitutet har fört fram offentliga investeringar och offentlig konsumtion som det bästa om man vill ha snabb respons från ekonomin.

Fakta: Finanspolitiska rådets rapport

Finanspolitiska rådet ska granska regeringens och riksdagens ekonomiska politik och hur finanspolitiken klaras.

I årets rapport säger rådet att:

Coronakrisen ger stor osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen. Nya vågor av smittspridning kan göra krisen utdragen och ge stora ekonomiska problem

Sveriges låga statsskuld gör att det finns stora resurser att använda för att motverka krisen.

En risk för ett exportberoende land som Sverige är att handelskonflikterna blir fler

Regeringens krisåtgärder får godkänt men det är svårt att nu bedöma om de är tillräckliga.

Statsfinansernas skick gör att det finns utrymme för ytterligare krisåtgärder samt stimulanser för att dra igång ekonomin när pandemin är över.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons