Annons
Nyheter

Gravida får rätt till coronaersättning

Coronaviruset • Publicerad 5 mars 2021
Gravida ska få rätt till statlig ersättning om de inte kan utföra sitt arbete på grund av risken för att smittas med coronaviruset. Arkivbild.
Gravida ska få rätt till statlig ersättning om de inte kan utföra sitt arbete på grund av risken för att smittas med coronaviruset. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Gravida ska få rätt till statlig ersättning om de inte kan vara på jobbet på grund av risken för att smittas med coronaviruset, men samtidigt inte kan utföra sitt arbete på distans, rapporterar SVT Nyheter.

Socialstyrelsen meddelade nyligen att kvinnor som smittas med covid-19 under den senare delen av graviditeten löper ökad risk att föda för tidigt, och att gravida i vecka 22–36 bör räknas in bland riskgrupperna.

Annons

– Sedan Socialstyrelsen meddelade att det finns en särskild risk för gravida så har vi tittat på vilken förmån som kan användas, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till SVT.

– Det här går att ansöka om från och med nu.

Shekarabi säger till tv-kanalen att arbetsgivaren ska försöka se till att den anställde ska kunna jobba hemifrån.

– Om det alternativet inte finns så finns den här möjligheten för gravida så att man får ersättning under den tiden som man är hemma, säger ministern.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons