Annons
Nyheter

Gravida och nyförlösta oroliga över pandemin

Gravida och nyförlösta oroar sig mer över den pågående pandemin än riskgruppen som är 70-plus. Det visar ny forskning som publiceras i dag, rapporterar
Brott • Publicerad 1 december 2020
Gravida oroar sig över pandemin. Arkivbild.
Gravida oroar sig över pandemin. Arkivbild.Foto: Kallestad, Gorm

Forskningen, som är gjord vid Sahlgrenska Akademin, visar även att man är mer missnöjd med BB-vården nu jämfört med innan pandemin, bland annat för att det saknas personal och den personal som finns är pressad.

– Man är mer oroliga nu än man brukar vara och det här är en grupp där det är bra om de inte är oroliga, för oro under den här perioden är något man måste försöka åtgärda, säger forskningsledaren Elin Naurin till radion.

Annons

Över 7 000 personer deltog i studien och av dem har 3 000 svarat på tre enkäter både under graviditeterna och efter det att barnen fötts.

Svaren visade att de gravida och deras partner tänker mer på coronaviruset och dess konsekvenser än riskgrupperna över 70.

– Det här är en grupp som inte kan avstå från vård. De måste ha vård, de kan inte avstå från att föda barn. Det är ingenting man kan skapa vårdköer och avvakta med, och då blir man utsatt när vården är pressad, säger Elin Laurin till Ekot.

En annan oro är att partnern ska få symtom på covid-19 och inte få vara med på förlossningen. I vissa delar av landet får partnern inte vara med på BB alls efter förlossningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons