Annons

Grekisk ränta nära historiskt bottenrekord

Grekiska obligationsräntor faller ned mot historiska bottenrekord. En plan för tidigarelagd avbetalning på dyra grekiska krislån från Internationella valutafonden (IMF) driver på utvecklingen.
Ekonomi • Publicerad 15 april 2019
Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos diskuterade i helgen att tidigarelägga avbetalningar av grekiska IMF-lån med företrädare för valutafonden. Arkivbild
Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos diskuterade i helgen att tidigarelägga avbetalningar av grekiska IMF-lån med företrädare för valutafonden. ArkivbildFoto: Vadim Ghirda AP/TT

Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos diskuterade frågan om att tidigarelägga avbetalningar på drygt en tredjedel av landets IMF-lån på helgens IMF-möte i Washington. Amorteringen, som syftar till att få ned landets räntekostnader, ska enligt en Reuterskälla finansieras med ett nytt grekiskt obligationslån i slutet av juni.

De IMF-lån som Grekland nu vill betala av i förtid uppgår till 3,8 miljarder euro och har en ränta på 5,1 procent. De härrör från den djupa statsfinansiella kris Grekland gick in i 2009–2010, som raderade ut en fjärdedel av landets BNP och pressade upp arbetslösheten till över 25 procent.

Annons

Beskedet om att en dryg tredjedel av landets IMF-lån nu kan vara på väg att betalas av i förtid pressade ned räntan på tioåriga grekiska statsobligationer till 3,29 procent. Det är den lägsta nivån sedan 2005 och kan jämföras med den historiska bottennivån på 3,20 procent.

Sveriges tioårsränta ligger jämförelsevis på 0,42 procent. Räntegapet avspeglar en riskpremie marknaden kräver för att låna ut till Grekland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons