Annons
Nyheter

Greta Thunberg åtalas på nytt

Greta Thunberg åtalas återigen i Malmö tingsrätt, den här gången för sitt deltagande i en klimataktion i Malmö den 24 juli.
Brott • Publicerad 15 september 2023
Den 24 juli dömdes Greta Thunberg till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten. Nu åtalas hon för samma brott igen. Arkivbild.
Den 24 juli dömdes Greta Thunberg till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten. Nu åtalas hon för samma brott igen. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Aktionen genomfördes samma dag som hon dömts till böter för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med en tidigare aktion i Malmö.

"Demonstrationen saknade tillstånd och den medförde att biltrafiken blockerades. Kvinnan vägrade att lyda polisens befallning att lämna platsen. Brottsrubriceringen är därför ohörsamhet mot ordningsmakten", säger extra åklagare Isabel Ekberg i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Annons

Rättegång hålls den 11 oktober.

För den som varit ostraffad sedan tidigare är standardpåföljden böter för ohörsamhet mot ordningsmakten. Men om en person däremot döms för samma brott flera gånger kan det påverka straffet, enligt Mathias Larsson, senior åklagare vid Södra Skånes åklagarkammare.

Om exempelvis en notorisk snattare döms för upprepade fall av ringa stöld kan det bli fängelse.

– Om samma brott upprepas är det inte omöjligt att få fängelse, har åklagaren tidigare sagt till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons