GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Greta Thunberg och hundratals unga stämmer staten

Klimat • Publicerad 24 november 2022
Bland de totalt 636 barn och unga som står bakom stämningen finns aktivisten Greta Thunberg. Arkivbild.
Bland de totalt 636 barn och unga som står bakom stämningen finns aktivisten Greta Thunberg. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Drygt 600 svenska barn och ungdomar stämmer genom organisationen Aurora svenska staten, rapporterar Dagens Nyheter.

Bakgrunden till stämningen, som har förberetts i två år och som lämnas in på fredagen, är att ungdomarna anser att den svenska klimatpolitiken är olaglig.

– Om statens klimatåtgärder brister nu så hotar de våra mänskliga rättigheter i framtiden. Det är en juridisk skyldighet som staten rättsligt kan ställas till svars för. Därför stämmer vi dem, säger juriststudenten Ida Edling till tidningen.

Hon har varit med och tagit fram stämningsansökan. En annan som står bakom initiativet är klimataktivisten Greta Thunberg.

Enligt Aurora brister staten på flera punkter, bland annat saknas undersökningar gällande hur stor andel av det globala klimatarbetet som Sverige ska stå för.

Liknande stämningar har lämnat in i andra europeiska länder. I både Tyskland och Nederländerna vann aktivisterna i rätten mot regeringen i respektive stat, vilket tvingade de båda ländernas företrädare att skärpa klimatmålen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.