Annons

Gripenmotor ska underhållas i Sverige

Ekonomi • Publicerad 15 januari 2020
Den första serietillverkade Jas 39 Gripen E fotograferad i Linköping i december förra året. Arkivbild.
Den första serietillverkade Jas 39 Gripen E fotograferad i Linköping i december förra året. Arkivbild.Foto: 

Jas Gripen E:s motor kommer att underhållas i Trollhättan istället för i USA, avslöjar Sveriges Radio Ekot.

Orsaken till kovändningen är att Försvarsmakten anser att underhåll av motorer på andra sidan Atlanten skulle ta för lång tid vid ett väpnat angrepp eller höjd beredskap.

Annons

– Det här måste hålla i högre beredskapsgrader och det är ett steg att behålla kunskap i Sverige men också få en kostnadseffektiv lösning på lång sikt. Det gör också att vi kan bygga upp reservdelar och komponenter i Sverige och hantera detta inom landet, säger Göran Mårtensson, generaldirektör vid Försvarets materielverk, FMV till Ekot.

När Sverige köpte Gripen E år 2013 ingick det i avtalet att underhållet av motorn ska genomföras av amerikanska General Electric i USA, men motorerna för dagens Gripen C/D gås igenom i Trollhättan av företaget GKN, ett arbete som fungerat bra och gjort att kunskapen och reservdelarna finns lokalt, skriver Ekot.

Det har gjort att samtliga inblandade företag är överens om att underhållet i fortsättningen ska ske i Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons