GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Grönland får bestämma över sin egen tid

Grönland • Publicerad 11 maj 2022
Nuuk på Grönland, där tiden nu kan ställas om. Arkivbild.
Nuuk på Grönland, där tiden nu kan ställas om. Arkivbild.Foto: Keith Virgo/AP/TT

Grönländarna kan äntligen börja ställa klockan som de själva vill.

Efter flera års kamp har Grönland nu fått egen bestämmanderätt över att själv besluta om vilka tidszoner som ska gälla.

Öns regeringschef Múte Bourup Egede och Danmarks transportminister Trine Bramsen skrev på onsdagen på ett avtal där rätten till tidsomställning går från Danmark till Grönland.

Ön har i dag fyra tidszoner, vilket man vill ändra, inte minst för att det inte är solklart var på ön gränserna går. Grönländarna vill också själv kunna ställa om tiden så att den bättre anpassas till europeiska tider, och inte som nu ligga fyra timmar efter Danmark och bara dela några få timmars kontorstid med kontinenten.

– Man kan säga att det var på tiden att de själva får bestämma över tiden, säger Trine Bramsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.