Annons
Nyheter

"Mycket krånglig" väg mot en bred dansk regering

Det röda blocket har säkrat en egen majoritet i folketinget, men Socialdemokratiet vill fortsatt bilda en blocköverskridande regering.
Vägen dit är "mycket krånglig", säger statsministern Mette Frederiksen (S), som uppger att sonderingsarbetet inleds på fredag.
Danmark • Publicerad 2 november 2022
Radikale venstres partiledare Sofie Carsten Nielsen (till vänster) och statsminister Mette Frederiksen (S) under partiledardebatten dagen efter folketingsvalet. Senare under onsdagen meddelade Carsten Nielsen att hon avgår som partiledare.
Radikale venstres partiledare Sofie Carsten Nielsen (till vänster) och statsminister Mette Frederiksen (S) under partiledardebatten dagen efter folketingsvalet. Senare under onsdagen meddelade Carsten Nielsen att hon avgår som partiledare.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Med tre av de fyra så kallade nordatlantiska mandaten säkrade det röda blocket natten mot onsdag en majoritet i det danska folketingsvalet. Med 87 mandat från Danmark, ett färöiskt och två grönländska får det röda blocket 90 av 179 stolar i parlamentet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) håller dock fast vid att försöka bilda en bred regering över blockgränsen.

Annons

– Det blir mycket, mycket krångligt det här. Om det går vägen det vet vi inte, men vi ska pröva allt vad vi kan, säger Frederiksen i en partiledardebatt hos den danska publicistklubben.

Förtroende krävs

Kort innan debatten hade Frederiksen lämnat in regeringens avskedsansökan till drottning Margrethe vid ett möte på Amalienborg. Nu väntar en så kallad drottningrunda – att jämföra med Sveriges talmansrunda – och Frederiksen blev utsedd till förhandlingsledare.

S-ledaren uppmanade alla partier att inte ställa några ultimatum.

– Om detta ska vara möjligt krävs det förtroende, tid och kompromisser. Ingen kommer få alla sina önskningar uppfyllda, säger Mette Frederiksen.

Till TV2 säger hon att regeringsförhandlingarna inleds på fredag, och att hon bjudit in alla partier för sonderingar, där hon lovar lyssna på deras tankar och prioriteringar.

– Och så går vi vidare därifrån. Men beskedet det danska folket har gett oss är tydligt; vi måste arbeta fort, tänka på den gröna omställningen och få ordning på ekonomin, säger Frederiksen till tv-kanalen.

Nej från tre röda partier

Under valnatten såg det länge ut som att den tidigare statsministern – då för Venstre – Lars Løkke Rasmussen och hans nybildade Moderaterne skulle bli vågmästare med sina 16 mandat, men när valresultatet stod klart på Grönland nådde det röda blocket en egen majoritet.

Röda partier som Alternativet, Socialistisk folkeparti och Enhedslisten sade under partiledardebatten att det blir svårt att stötta en regering som innehåller Moderaterne.

Radikale venstre – stödparti åt S under den föregående mandatperioden – är å andra sidan öppet för en bred mittenregering. Samtidigt kan det bli svårt för Radikale venstre, som backar från sexton till sju mandat, att självt ta plats i en S-ledd regering eller att byta block och stötta en borgerlig regering. Detta eftersom partiet har en helt annan syn på socialdemokraternas strama migrationspolitik, en politik som också är i linje med vad borgerliga partier står för.

Senare under onsdagen meddelade Radikale venstres partiledare Sofie Carsten Nielsen att hon avgår från sin post.

Andra vägar till samarbete?

Annons

Jakob Ellemann-Jensen, partiledare för Venstre som är största parti på den blå sidan, upprepar att han har svårt att se en blocköverskridande regering, men säger att det kanske finns andra vägar framåt.

– Man behöver inte sitta tillsammans i en regering för att samarbeta, säger Jakob Ellemann-Jensen.

Hur lång tid det tar innan Danmark har en ny regering på plats vill Mette Frederiksen inte spekulera kring.

– Vi får se. Jag tänker att vi nu snart också får åka hem, ta en tupplur och tvätta kläderna. Sedan påbörjar vi arbetet, säger Frederiksen.

Fakta: Folketingsvalet

(Valresultat 2019 inom parentes)

Röda blocket:

Socialdemokratiet – 27,5 procent/50 mandat (25,9 procent/48 mandat).

Socialistisk folkeparti – 8,3 procent/15 mandat (7,7/14).

Enhedslisten – 5,2 procent/9 mandat (6,9/13).

Radikale venstre – 3,8 procent/7 mandat (8,6/16).

Alternativet – 3,3 procent/6 mandat(3,0/5).

Blåa blocket:

Venstre – 13,3 procent/23 mandat (23,4/43).

Danmarksdemokraterne – 8,1 procent/14 mandat (nytt parti).

Liberal alliance – 7,9 procent/14 mandat (2,3/4).

Konservative folkparti – 5,5 procent/10 mandat (6,6/12).

Nye borgerlige – 3,7 procent/6 mandat (2,4/4).

Dansk folkeparti 2,6 procent/5 mandat (8,7/16)

Har ej valt blocksida:

Moderaterne – 9,3 procent/16 mandat (nytt parti)

Kom inte över tvåprocentspärren:

Kristendemokraterne – 0,5/0 (1,7/0)

Frie Grønne – 0,9/0 (nytt parti).

Fyra av folketingets 179 mandat är så kallade nordatlantiska mandat. På Färöarna har blocken fått varsitt mandat, och på Grönland tillföll båda mandaten det röda blocket.

Källa: Danmarks radio

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons