Annons
Nyheter

Grönt ljus för förarlös taxi i San Francisco

För första gången tillåts nu en reguljär taxiservice utan förare i en storstad i USA. General Motors (GM) enhet för bilar som kör själva, Cruise, har fått grönt ljus för verksamheten i San Francisco.
Teknik • Publicerad 4 juni 2022
En elbil från Cruise utställd i Detroit. Arkivbild.
En elbil från Cruise utställd i Detroit. Arkivbild.Foto: Paul Sancya/AP/TT

Ganska många företag har självkörande bilar på gatorna i USA, men bara på testbasis. Cruise kan nu erbjuda en vanlig taxitjänst – helt utan mänsklig förare.

Företaget har ett 30-tal exemplar av elbilen Bolt i San Francisco. Tillståndet har sina begränsningar: Det gäller bara vissa tider på dygnet, och inte i dåligt väder som tjock dimma eller kraftigt regn.

Annons

Men Cruise-chefen Gil West kallar det en milstolpe för hela branschen.

Redan under testfasen har oväntade situationer uppstått. Tidigare i år stoppade San Francisco-polisen en Cruise-bil som körde utan ljus på kvällen. Amatörfilmer från tillfället visar hur patrullen går fram till den stoppade bilen, bara för att inse att den är tom.

Företaget har kommenterat händelsen med att bilen laglydigt stannade för kontroll, och att problemet åtgärdades utan att några böter utfärdades.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons