Grundvattnet väntas sjunka mer trots regnen
Veckans prognos visar att delar av Sverige fortsätter drabbas av låga grundvattennivåer, enligt SGU.
– För små grundvattenmagasin som framförallt berör de som har egna brunnar, kan vi se att vi har låga grundvattennivåer framförallt i Götaland och Svealand och sydöstra Norrland, förklarar Bo Thunholm, grundvattenexpert vid SGU.
Tillfälligt dämpad nedsjunkning
– De här sjunkande nivåerna har vi sett sedan en tid tillbaka. Den utvecklingen har dämpats något tack vare de senaste dagarnas ganska stora nederbördsmängder på många håll i Götaland och Svealand, förklarar han.
Dock väntas förra veckans regn inte lösa de låga grundvattennivåerna på längre sikt:
– Vi förväntar oss ändå att nivåerna kommer att fortsätta sjunka även om det har dämpats tillfälligt. På många håll i Götaland och Svealand så kan vi förvänta oss ovanligt låga grundvattennivåer under augusti månad, varnar Bo Thunholm.
– Och detta gäller framförallt där man redan haft problem med låga nivåer tidigare, då bör man vara extra vaksam för då löper man risker nu under sommaren, fortsätter han.
Han tillägger att på kort sikt finns ingenting annat att göra än att vara försiktig med vattenkonsumtionen.
Krismöte
Region Gotland, en av de mest drabbade delarna i Sverige av torkan just nu, har dock kallat till krismöte med Lantbrukarnas riksförbund (LRF), med anledning av torka och dålig skörd, rapporterar P4 Gotland.
– Sedan förra veckan har vi utfärdat risk för vattenbrist för små magasin för ett antal län, inklusive Gotland. Idag har vi även inkluderat stora magasin på Gotland, påpekar Bo Thunholm.
Enligt honom finns det delar av landet som är känsligare för låga grundvattennivåer, bland annat Gotland och Stockholms skärgård. Detta beror på olika faktorer:
– Det beror dels på markförhållanden, att man har förmåga att naturligt magasinera grundvatten. Den förmågan är inte särskilt bra på Gotland, förklarar han.
– Sedan har man också hög tryck av turism och fritidsboende just vid den här årstiden, tillägger han.
Fakta: Grundvatten
Grundvatten finns nästan överallt under markytan, till exempel i jordlager eller i sprickor i berggrunden och brukar delas in i små och stora grundvattenmagasin.
De stora grundvattenmagasinen är ofta rullstensåsar, där mycket vatten samlas. De reagerar långsamt på vädrets växlingar, som torka.
De små grundvattenmagasinen finns exempelvis i moränmark eller urberg. De kan snabbt torka ut om uttaget av vatten är stort och det inte kommer nederbörd.
De stora magasinen är, relativt sett, inte så många. Men nästan hälften av Sveriges befolkning får kommunalt vatten därifrån.
De små magasinen används av enstaka kommuner, men framför allt i enskilda brunnar. Cirka en miljon svenskar får vatten till sitt permanentboende från egen brunn.
Lite mer än hälften av befolkningen får kommunalt vatten från sjöar eller vattendrag, inte från grundvattnet. Dessa kommuner kan ändå behöva bevattningsförbud, för att ledningssystemet inte klarar en väldigt hög förbrukning.
Källa: Sveriges geologiska undersökning