Annons

Gula västarna allt färre på franska gator

Den franska proteströrelsen Gula västarna fortsätter att demonstrera runtom i landet varje lördag, men dagens uppslutning ser ut att ha varit den lägsta sedan protesterna inleddes den 17 november, rapporterar .
Frankrike • Publicerad 6 april 2019
Proteströrelsen Gula västarna demonstrerade återigen i franska städer. På bilden från en av demonstrationerna i Paris syns Jerome Rodriguez (i mitten) som är en av rörelsens mer framträdande personer.
Proteströrelsen Gula västarna demonstrerade återigen i franska städer. På bilden från en av demonstrationerna i Paris syns Jerome Rodriguez (i mitten) som är en av rörelsens mer framträdande personer.Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT

Enligt inrikesdepartementet samlades 22 300 personer, varav 3 500 i huvudstaden Paris, för den 21:a lördagsprotesten i rad.

Regeringens siffror har dock tidigare tillbakavisats kraftigt av Gula västarna. Förra lördagen påstod inrikesdepartementet att 33 700 personer demonstrerat, jämfört med Gula västarnas uppgifter om att drygt 105 000 deltagit i protesterna, skriver .

Annons

Dagens demonstrationer avlöpte mestadels fredligt, även om det inträffade mindre sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Rouen i nordvästra Frankrike, skriver AFP. Därtill greps 43 demonstranter i Paris.

Flera tidigare protester har varit våldsamma med plundring, stenkastning, vandalisering och byggnader som satts i brand.

Gula västarna (Gilets jaunes) är en löst sammansatt rörelse som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje med president Emmanuel Macron och hans ekonomiska politik.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons