Annons
Nyheter

Guterres vädjar på nytt om styrkor till Haiti

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttrycker åter behovet av en multinationell styrka i det vålds- och krisdrabbade Haiti. Samtidigt varnar gängledare i Port-au-Prince för utländsk inblandning.
Haiti • Publicerad 17 augusti 2023
Polis i Port-au-Prince under oroligheter tidigare i veckan. Bild från i måndags.
Polis i Port-au-Prince under oroligheter tidigare i veckan. Bild från i måndags.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

"Jag fortsätter att vädja till medlemsstaterna att placera ut en multinationell styrka", skriver Guterres i ett brev till FN:s säkerhetsråd som AFP har tagit del av.

Guterres och Haitis premiärminister Ariel Henry har i månader vädjat om internationell hjälp till polisen. I slutet av juli meddelade Kenya att man var villig att leda en multinationell polisinsats för att utbilda och hjälpa den haitiska polisen och Nairobi lovade 1 000 poliser.

Annons

Uppdraget skulle behöva grönt ljus från säkerhetsrådet, även om det inte skulle verka under FN-flagg.

Guterres välkomnar Kenyas drag i sitt brev och sade att en utplacering "behövs akut".

På onsdagen sade Jimmy Chérizier, en tidigare polis som av många nu anses vara Haitis mäktigaste gängledare, att man skulle bekämpa internationella styrkor i landet om de för med sig problem.

Tidigare FN-ledda ingripanden i Haiti, 1994 och 2004, har följts av anklagelser om våldtäkter och om att utländska soldater kommit dit med kolera.

– Vi kommer att kämpa mot dem till vårt sista andetag, sade han.

Chérizier, som går under namnet "Barbecue", uppmanade också haitierna att mobilisera mot regeringen.

– Vi ber befolkningen att resa sig, sade han på en presskonferens.

Omkring 80 procent av Haitis huvudstad Port-au-Prince kontrolleras av kriminella gäng och våldsbrott såsom kidnappningar, väpnade rån och bilkapningar är vardagsmat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons