Annons
Nyheter

Hackare bakom Coopattacken häktade

Ryssland • Publicerad 15 januari 2022
De flesta av Coops nästan 800 butiker fick hålla stängt sedan mjukvarubolaget Kaseya utsatts för en utpressningsattack. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

En domstol i Moskva har häktat åtta medlemmar i den ökända hackergruppen Revil. Medlemmarna ska sitta häktade till i mitten av mars, och riskerar upp till sju års fängelse om de döms.

Rysslands säkerhetstjänst FSB uppgav i fredags att den har stoppat gruppens "illegala aktivitet" och upplöst den helt och hållet, till följd av en begäran från USA. I samband med detta greps 14 personer misstänkta för ekonomisk brottslighet, enligt FSB.

Annons

Den 2 juli förra året utförde Revil en utpressningsattack mot det amerikanska mjukvarubolaget Kaseya, som förser tiotusentals kunder över hela världen med kassasystem.

En av företagets kunder är den svenska livsmedelsjätten Coop, vars system spärrades med krav om betalning. De flesta av Coops nästan 800 butiker fick hålla stängt en längre tid medan systemen startades om manuellt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons