Annons
Nyheter

Hackergrupp ska ha påverkat val i hela världen

En israelisk hackergrupp som säger sig ha påverkat över 30 val i olika länder har avslöjats av ett journalistnätverk.
Gruppen uppges kontrollera en internationell "armé" med fler än 30 000 fejkprofiler på sociala medier.
Israel • Publicerad 15 februari 2023
Protester i Nairobi efter att William Ruto förklarats som segrare i Kenyas presidentval 2022. Våldsamheterna uppges ha startat på grund av anklagelser om valfusk spridda av en israelisk hackergrupp.
Protester i Nairobi efter att William Ruto förklarats som segrare i Kenyas presidentval 2022. Våldsamheterna uppges ha startat på grund av anklagelser om valfusk spridda av en israelisk hackergrupp.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Fejkprofilerna ifråga kan enligt kartläggningen sprida propaganda och massmeddelanden på vilket språk som helst.

Gruppen leds av en 50-årig tidigare israelisk militär vid namn Tal Hanan. Under mer än 20 års tid uppges de ha erbjudit sina tjänster – att genom dataintrång, sabotage och automatiserad desinformation på sociala medier manipulera val världen över – till politiker, underrättelsetjänster och privata företag.

Annons

Bland annat rapporteras de ha varit inblandade i valet i Kenya 2022, där de tros ha underblåst de anklagelser om valfusk som ledde till våldsamma protester och omfattande politisk instabilitet i landet.

Hackergruppen går under kodnamnet "Team Jorge" och har enligt The Guardian avslöjats med hjälp av läckta dokument och hemliga inspelningar. Enligt Tal Hanan, som förnekar brott, har de anlitats av aktörer i Afrika, Syd- och Centralamerika, USA och Europa. Hans team uppges kräva upp till närmare 170 miljoner svenska kronor för sina påverkanskampanjer i samband med val, men rapporteras också ha tagit sig an uppdrag för betydligt mindre summor än så.

Granskningen publiceras i bland annat brittiska The Guardian, tyska Der Spiegel, franska Le Monde och spanska El País.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons