Annons
Nyheter

Undantagstillstånd utlyst efter presidentmord

Premiärminister Claude Joseph har utlyst undantagstillstånd i Haiti sedan landets president Jovenel Moïse skjutits ihjäl i sitt hem. Joseph har tagit över makten i landet, som befaras störtas in i en våldsspiral.
Haiti • Publicerad 7 juli 2021
Jovenel Moïse. Arkivbild.Foto: AP/TT
Soldater patrullerar i Pétionville, en förort i Haitis huvudstad Port-au-Prince, där den mördade president bodde.Foto: Joseph Odelyn/AP/TT

Moïse ska ha mördats i sitt hem i huvudstaden Port-au-Prince av okända gärningsmän, meddelar Claude Joseph. Attacken skedde omkring klockan ett under natten mot onsdag lokal tid.

Även Moïses hustru Martine Moïse skottskadades allvarligt under attacken och ska flygas till Miami, USA, för att vårdas där, meddelar Haitis ambassadör i USA, Boochit Edmond, i en intervju med Reuters.

Låtsades vara polis

Annons

Enligt Edmond utgav sig gärningsmännen för att tillhöra den amerikanska narkotikapolisen DEA när de stormade hushållet. Han kallar attentatet för välplanerat och misstänker att gärningsmännen är legosoldater.

Premiärminister Joseph, som säger sig ha tagit över landets styre, uppmanar folket till lugn och hävdar samtidigt att polisen och militären har läget under kontroll.

"Alla åtgärder vidtas för att säkerställa statens fortsatta funktion och skydda nationen", säger den tillförordnade premiärministern, och kallar mordet på presidenten "omänskligt och barbariskt".

Under morgonen förklarade Joseph undantagstillstånd, vilket ger honom större exekutiv makt.

"Håller sig hemma"

Skottlossning hördes i den oroliga huvudstaden under mordnatten, enligt nyhetsbyrån Reuters. Under de tidiga morgontimmarna tycks läget ha varit mer stillsamt.

– Alla håller sig hemma, det är tyst och lugnt, säger studenten Jhonson Mondesir i Port-au-Prince till TT.

På en sprakig telefonlinje betonar han att folk inte vet så mycket, men alla har hört att presidenten mördats. Säkerhetsläget har varit skakigt länge, nu märks det dock i gatumiljön att oron och osäkerheten är ännu värre än vanligt.

– Normalt sett skulle försäljarna vara på marknaden, elever vara på väg till skolor och studenterna till universiteten. Men nu stannar alla hemma, säger Mondesir under förmiddagen.

Dödliga protester

President Moïse hade sedan flera år tillbaka styrt Haiti genom dekret och landet har upprepade gånger skakats av dödliga protester med krav på hans avgång. Det senaste valet han vann ägde rum 2015–2016.

Parallellt har våldet i Haiti ökat kraftigt, med väpnade konflikter mellan rivaliserande gäng – något Moïses styre kritiserats för att inte kunna hantera.

Stängd gräns

Annons

Den fattiga önationen är politiskt splittrad, står inför en humanitär kris och matbrist, och oron växer över att oroligheter ska bryta ut på bred front. Grannlandet Dominikanska republiken har stängt sin gräns mot Haiti på ön Hispaniola och flygtrafiken ska ha stoppats efter mordet.

Ambassadören Boochit Edmond säger till Reuters att Haiti är i behov av amerikansk hjälp med att träna landets poliskår och andra säkerhetsfrågor.

Tidigare under dagen har Vita huset sagt att USA är redo att bistå.

Världsledare som USA:s president Joe Biden, Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fördömer alla dådet, som de kallar för avskyvärt och fegt.

Varnar för våldsspiral

FN fördömde den 30 juni vad som beskrivs som systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna och attacker mot pressen i Haiti, och uppmanade regeringen att motarbeta spridningen av gängkriminalitet och våld.

Säkerhetsrådets medlemmar är "djupt chockade" över mordet, enligt ett uttalande från Nicolas de Riviere, FN-ambassadör för Frankrike som leder säkerhetsrådets arbete under juli månad. Säkerhetsrådet planerar att samlas för ett möte om Haiti på torsdag.

EU:s utrikeschef Josep Borrell varnar för en våldsspiral i landet. "Förövarna måste hittas och ställas inför rätta", skriver han på Twitter.

Jovenel Moïse blev 53 år.

Fakta: Haiti

Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens folkrikaste nation.

Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.

Ön delades redan på 1600-talet, i en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.

Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig, och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.

Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010, som krävde hundratusentals liv. Efteråt hölls ett val, men resultatet ifrågasattes. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.

Jovenel Moïse har suttit på presidentposten fram till nu, men styrt genom dekret. Folket verkar ha gett upp hoppet, och valdeltagandet har på senare år varit endast drygt 20 procent.

Moïse mördades natten mot den 7 juli.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons