Annons
Nyheter

Häktad får ersättning för äcklig toalett

Platsbristen på häktet ledde till att en brottsmisstänkt man satt frihetsberövad i en ombyggd arrestlokal med en toalett utan sits och lock – som inte gick att spola. Mannen friades senare från brottsmisstankarna och får nu ett ovanligt högt belopp i ersättning från Justitiekanslern.
Rättsligt • Publicerad 12 april 2023
Justitiekanslern betalar ut mer ersättning än vad försvarsadvokaten hade begärt till en man som suttit häktad men senare friats i domstol. Arkivbild.
Justitiekanslern betalar ut mer ersättning än vad försvarsadvokaten hade begärt till en man som suttit häktad men senare friats i domstol. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

– Om min klient gjorde sina behov på kvällen så var han tvungen att leva med dem tills personalen antingen kom till avdelningen eller var tillbaka på morgonen efter. Det var fruktansvärda förhållanden, säger försvarsadvokat Jenny Fugleberg till P4 Malmöhus.

Mannen, en utländsk lastbilschaufför, var misstänkt för narkotikasmuggling och satt häktad i en och en halv månad sommaren 2021. När mannen friats i hovrätten yrkade försvarsadvokaten på att han skulle få 490 000 kronor i ersättning från Justitiekanslern (JK). Men gick JK beslutade om ett ännu högre belopp, 560 000 kronor, vilket är unikt, enligt justitiekansler Mari Heidenborg.

Eftersom fler häktade placeras i ombyggda arrestlokaler tror hon att krav på högre ersättning kan komma från fler som suttit frihetsberövade och sedan friats från brottsmisstankar. Men det krävs en bedömning av varje enskilt fall eftersom standarden på de provisoriska lokalerna varierar, understryker hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons