Annons
Nyheter

Hälsoenkät: 70 procent mår bra

De flesta svenskar mår bra. Men den positiva utvecklingen av det allmänna hälsotillståndet under 2000-talet verkar ha avstannat. Dessutom finns skillnader mellan olika grupper i samhället, konstaterar Folkhälsomyndigheten.
Hälsa • Publicerad 16 december 2020
Sjuttio procent svarar att de har ett gott allmänhälsotillstånd. Arkivbild.
Sjuttio procent svarar att de har ett gott allmänhälsotillstånd. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

"Genomgående uppger personer med förgymnasial utbildning oftare ohälsa än personer med eftergymnasial utbildning. Dessa skillnader har även konstaterats i tidigare analyser av folkhälsan", säger utredaren Malin Kark i ett pressmeddelande.

I årets nationella hälsoenkät har 120 000 personer i åldern 16 till 84 år fått frågor om sin hälsa och livsstil. Av dem svarade 42 procent.

Annons

Undersökningen pågick mellan februari och maj och trots pågående pandemi är det inga stora skillnader i svaren jämfört med den förra undersökningen, som gjordes 2018. Cirka 70 procent svarar att de har ett gott allmänhälsotillstånd.

Men fler uppger att de lider av psykisk ohälsa. Detta är särskilt tydligt bland yngre kvinnor. En något större andel än tidigare, 16 procent, svarar att de lider av fetma.

Nationella hälsoenkäter har genomförts sedan 2004 och i stora drag visar de att andelen svenskar med god hälsa har ökat sedan dess. Det finns dock stora skillnader mellan personer av olika kön, med olika utbildningsnivå och socioekonomiska förhållanden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons