Annons
Nyheter

Hälsominister varnar för vårdkollaps i Iran

Iran • Publicerad 2 augusti 2021
Människor som avlidit till följd av covid-19 inför sina begravningar utanför Teheran i april.
Människor som avlidit till följd av covid-19 inför sina begravningar utanför Teheran i april.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Irans hälsominister uppmanar till två veckors strikt nedstängning och ökade restriktioner efter en alarmerande snabb ökning av virusfall i landet, rapporterar al-Jazira.

"Trycket är så högt att jag är orolig att inte ens den planen är tillräcklig", skriver hälsominister Saeed Namaki, som tros bli ersatt efter att Ebrahim Raisi svurits in som landets nya president i veckan, i ett brev till landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei.

Annons

Enligt Namaki domineras den iranska femte vågen precis som i många andra länder av deltavarianten av viruset. Han varnar för att landets vårdsystem står nära en kollaps – om inte på grund av brist på sjukhussängar, så på grund av brist på vårdpersonal.

65 universitetssjukhus uppmanade i förra veckan avgående president Hassan Rohani i ett brev att stänga ner landet.

Över 3,9 miljoner fall av covid-19 har registrerats i Iran sedan det första virusutbrottet i februari i fjol. Fler än 90 000 människor har avlidit till följd av viruset – 366 av dem bara under söndagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons