Annons
Nyheter

Halv miljard mot översvämningar och skred

Olyckor • Publicerad 7 juni 2023
En översvämmad Torne älv i Övertorneå i maj i år. Arkivbild.Foto: Lisa Björk/TT

Nu har årets andra möjlighet öppnats för kommuner att söka statliga pengar till att bygga förebyggande skydd mot naturolyckor som översvämningar eller skred. Årets anslag för statsbidraget är på drygt 500 miljoner kronor, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i ett pressmeddelande.

Kommuner som har områden med befintlig bebyggelse i behov av skydd från översvämning, erosion eller ras och skred kan söka statsbidrag hos MSB och få 60 procent av åtgärdskostnaderna i bidrag.

Annons

Årets första ansökningsperioden var öppen mellan den 9 januari och den 1 mars. Andra perioden är öppen den 1 juni–1 september. Ansökan görs digitalt genom en e-tjänst.

Bidrag kan lämnas till varaktiga fysiska åtgärder som skyddar människors liv och hälsa, miljö och samhällsviktig verksamhet, skriver MSB.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons