Nyheter

Halv miljard vaccindoser till fattigare länder

USA • Publicerad 9 juni 2021
Precis innan president Joe Biden steg på planet mot G7 mötet i Storbritannien lovade han att tillkännage en plan för hur världen ska vaccineras.
Precis innan president Joe Biden steg på planet mot G7 mötet i Storbritannien lovade han att tillkännage en plan för hur världen ska vaccineras.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

USA ska köpa in ytterligare 500 miljoner doser av Pfizer/Biontechs vaccin för att distribuera till 92 låg- och medelinkomstländer via det globala vaccinprogrammet Covax, enligt källor till flera amerikanska medier.

Bidens strategi för att bistå omvärlden med vaccin har diskuterats i bland annat kongressen, där tidigare löften om att distribuera 80 miljoner doser kritiserats för att inte vara tillräckligt omfattande. Nyhetsbyrån AP skriver nu på sin hemsida att 200 miljoner doser, alltså tillräckligt för att vaccinera 100 miljoner människor, kommer att distribueras av USA under 2021. Resten kommer att komma världen till gagn först under 2022.

Tidigare under onsdagen meddelade president Joe Biden att han snart skulle gå ut med en global vaccinationsplan. Enligt uppgifter till Washington Post planerar Biden att offentliggöra donationsplanerna under G7-mötet som äger rum i Storbritannien i slutet av veckan. Frågan om den ojämna tillgången till vaccin i världen väntas vara en av huvudfrågorna när de sju ledande ekonomierna möts.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.