Annons
Nyheter

Halvtid för Biden i splittrat USA

Hemliga dokument i bostaden, inflation och höga bränslepriser. Och därtill ett alltmer polariserat hemland. Det är en pressad Joe Biden med svajiga popularitetssiffror som natten till onsdag ska leverera sitt årliga tal till nationen.
USA • Publicerad 7 februari 2023
Joe Bidens popularitetssiffror sjönk under hans första år på presidentposten. Arkivbild.
Joe Bidens popularitetssiffror sjönk under hans första år på presidentposten. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
USA:s president Joe Bidens opinionsstöd jämfört med företrädaren Donald Trumps.
USA:s president Joe Bidens opinionsstöd jämfört med företrädaren Donald Trumps.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Halvvägs in i mandatperioden är president Joe Bidens popularitet i linje med företrädaren Donald Trumps. Två tredjedelar av amerikanerna tycker att landet utvecklas i fel riktning.

När demokraten Biden flyttade in i Vita huset i januari 2021 ansåg runt 55 procent av det amerikanska folket att han skötte sitt jobb bra. Efter några månader hade populariteten dock sjunkit med mer än tio procentenheter och det senaste året har opinionssiffrorna skvalpat runt 40-procentstrecket, enligt oberoende Real Clear Politics sammanställning.

Annons

Det är inte ovanligt att amerikanska presidenters popularitet dalar efter tillträdet, men det brukar ske senare under presidentskapet än vad det gjort för Biden.

Joe Bidens andra år på posten har präglats av rekordhöga bränslepriser och inflation vilket i juli i fjol bidrog till ytterligare opinionstapp. Som lägst var han nere på 37 procent i popularitet. Det hämtades till viss del upp i augusti då presidenten fick igenom sitt stora reformpaket kring vård, energi och klimat. Ekonomin såg ut att bli stabilare och inflationen dämpades.

De hemliga dokumenten

Gynnsamt för Biden var också att allmänhetens fokus skiftade till Donald Trump, som ertappades med hemligstämplade dokument på sitt residens i Florida.

Men att det i januari hittades hemligstämplade dokument även i Bidens bostäder har inte direkt gynnat honom. Därtill anser många amerikaner att den 80-årige presidenten börjar bli väl till åren.

I nuläget anser cirka 43 procent att Biden gör ett bra jobb. Det är något högre än motsvarande siffra för Donald Trump, cirka 41 procent, vid samma tid under presidentskapet.

Både Bidens och Trumps halvtidssiffror är bland de lägsta en president haft de senaste 80 åren.

State of the union

Med den vetskapen ska Biden natten till onsdag leverera sitt årliga tal till nationen, State of the union.

Men att så många amerikaner anser att landet är på väg åt fel håll, 64,8 procent enligt en sammanställning av nationella mätningar, kan göra det svårt för honom att övertyga om att läget i landet är "starkt", vilket presidenter brukar vilja göra i det årliga talet.

Endast 25 procent anser att USA utvecklas i rätt riktning, enligt mätningarna.

Talet blir Bidens första sedan Republikanerna, efter höstens mellanårsval, fick en knapp majoritet i kongressens underhus, representanthuset. Och inom Republikanerna är Biden inte särskilt populär. Bara fem procent av partiets medlemmar gör enligt en undersökning från Gallup tummen upp för Bidens andra år på presidentposten, .

Ökad polarisering

Annons

Trump å sin sida fick godkänt av åtta procent av Demokraterna för sitt andra år. De låga siffrorna ses som ett tecken på att polariseringen i USA ökar, något som tar sig uttryck i mer extrema åsikter och mycket mer lojala partimedlemmar på båda sidor.

En annan vanlig fråga i opinionsmätningarna är om de tillfrågade har en positiv syn på särskilda politiker. 42,1 procent av amerikanerna har en positiv uppfattning om Joe Biden.

Den som kommer närmast Biden i de senaste av den sortens mätningar är republikanen och Floridaguvernören Ron DeSantis, som 41,8 procent tycker verkar reko. DeSantis ses allmänt som en het kandidat inför presidentvalet 2024 men har ännu inte gett besked om han ställer upp. Parallellt säger sig 38,6 procent av amerikanerna ha en positiv syn på Donald Trump och 38 procent säger detsamma om vicepresident Kamala Harris.

Fakta: State of the union-talet

I början av varje år brukar USA:s president hålla ett direktsänt tal kallat "State of the union" i Kapitolium i Washington DC. Talet hålls inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten och inbjudna gäster.

Enligt artikel II i USA:s grundlag ska presidenten "vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (state of the union) och rekommendera åtgärder… för deras övervägande".

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913, även om undantag har skett.

Kongressens senat består av 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat. Representanthuset har 435 ledamöter som väljs på två år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons