Annons
Nyheter

Hamas och Hizbollah har hållit möte i Beirut

Mellanöstern • Publicerad 9 april 2023
Hamas-ledaren Ismail Haniyeh är på besök i Libanon. Arkivbild.
Hamas-ledaren Ismail Haniyeh är på besök i Libanon. Arkivbild.Foto: Dalati Nohra/AP/TT

Ledarna för rörelserna Hizbollah och Hamas har på söndagen hållit ett möte i Libanons huvudstad Beirut. Avsikten var att diskutera beredskapen hos "motståndsaxeln mot Israel", enligt ett uttalande från Hizbollah.

Ismail Haniyeh, som leder palestinska Hamas som styr i Gazaremsan, anlände till Beirut redan i onsdags.

Annons

Israel anklagar Hamas för att dagen därpå ha avfyrat 34 raketer från södra Libanon – där Hizbollah har sina starka fästen – mot Israel.

Under Haniyehs möte med Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah diskuterades samarbetet mellan libanesiska, palestinska, syriska och andra Iranstödda grupper som har gemensamt att de är i konflikt med Israel, skriver AFP.

Hamas, som sedan 2007 har styrt över Gaza, är terrorstämplad av bland andra EU. Hizbollah, som är en islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon med nära band till Iran är terrorstämplad av USA. Rörelsens väpnade gren är också terrorstämplad av EU.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons