Annons
Nyheter

Hamstring gav brist på läkemedel i våras

Hälsa • Publicerad 18 januari 2021
Det tog slut på läkemedel vid fler tillfällen under 2020 än året innan. Arkivbild.
Det tog slut på läkemedel vid fler tillfällen under 2020 än året innan. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet tillfällen där läkemedel tagit slut hos läkemedelsföretagen fortsatte öka under 2020. Dock var ökningen något mindre än året innan.

Sammanlagt kom 1 151 ärenden om restanmälningar för läkemedel in till Läkemedelsverket under året. Det är en ökning på 17 procent jämfört med 2019, rapporterar Läkemedelsvärlden.

Annons

– Vi såg en markant ökning av restanmälningarna från och med mars och till och med första delen av maj, alltså under den första vågen av coronapandemin, säger Johan Andersson, ansvarig enhetschef vid Läkemedelsverket till tidningen.

Uppgången kom enligt honom under den period då många var oroliga för att läkemedel skulle ta slut med anledning av coronapandemin, och därför köpte hem extra mycket. Bland annat uppstod brist på receptfria läkemedel som paracetamol.

Dessutom behövde intensivvården extra mycket läkemedel under våren. Bland annat blev det global brist på narkosmedlet propofol, som används i intensivvård av coronapatienter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons