Annons
Nyheter

Hårdhudad Harris gör premiär med Biden

Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris möter de amerikanska väljarna i sitt första framträdande som Joe Bidens parhäst.
USA • Publicerad 12 augusti 2020
Kaliforniens senator, demokraten Kamala Harris är presidentaspiranten Joe Bidens parhäst. I kväll möts de i Bidens hemstat Delaware.
Kaliforniens senator, demokraten Kamala Harris är presidentaspiranten Joe Bidens parhäst. I kväll möts de i Bidens hemstat Delaware.Foto: Alex Wong/AP/TT
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

På onsdagskvällen, lokal tid, är det dags för Biden och Kaliforniensenatorn Kamala Harris att göra sitt första gemensamma framträdande efter tillkännagivandet av att hon axlar rollen som vicepresidentkandidat. Mötet mellan de två tidigare rivalerna i försöken att bli Demokraternas presidentkandidat sker i Joe Bidens hemstat Delaware, på ett evenemang i Wilmington, enligt det amerikanska tv-bolaget CBS News.

Demokraterna är ett splittrat parti med flera olika falanger, men reaktionerna från det egna partiet var unisont positiva när beskedet om Harris kom.

Beröm från Obama

Annons

Förre presidenten Barack Obama prisade valet. "Hon är mer än redo för jobbet", twittrade Obama, enligt AFP.

En annan demokrat som stämmer in i hyllningskören är den tidigare presidentkandidaten och utrikesministern Hillary Clinton. Hon berömmer Harris tidigare insatser i allmänhetens tjänst.

"Och jag vet att hon kommer att bli en stark partner till @JoeBiden.", skriver Hillary Clinton på Twitter.

Statsvetaren Sonenshein, som är chef för Pat Brown Institute for Public Affairs på California State University i Los Angeles ser fler fördelar än nackdelar med valet av Harris. Han varnar dock för att republikanerna kommer att gräva i hennes förflutna, attackerna mot henne kommer att vara skoningslösa.

Sonenshein pekar på vikten för duon att få ett brett stöd hos unga väljare, och väljargrupper bland svarta och spansktalande, så kallade latinos.

Harris, som har indisk-jamaicanskt påbrå, spås kunna locka många minoriteter till valurnorna.

Valdeltagande viktigt

En indikation om stöd från en yngre väljargrupp kom från vänsterdemokraten och förre detta presidentkandidaten Bernie Sanders. Han gratulerade till utnämningen: “Hon vet vad som krävs för att stå upp för arbetare, kämpa för sjukvård åt alla, och bekämpa den mest korrupta administrationen i historien. Låt oss börja verka för att vinna.”

En viktig fråga för Demokraterna i valet är att få så många som möjligt att gå och rösta, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap på Drake University i Iowa.

– Valdeltagande bland demokraternas anhängare brukar vara lägre än hos republikanska. Biden har visserligen ett stabilt stöd enligt opinionsundersökningarna men mycket kan hända. Det är först i slutet av oktober som man kan dra några närmare slutsatser, säger Goldford till TT

Hånfullt från Trump

Från republikanskt håll kom dock, föga förvånande, negativa kommentarer ämnade att utmåla Harris som en “radikal” som ivrar för vänsterreformer.

Annons

Enligt president Donald Trump passar Harris och Biden bra ihop. "Falska Kamala. Korkade Joe. Perfekta tillsammans", lyder budskapet i en video som Trump publicerade på Twitter.

Fakta: Tiden fram till presidentvalet

Några hålldatum för valrörelsen:

Augusti:

17-20 Demokraternas partikonvent i Milwaukee i Wisconsin

24-27 Republikanernas partikonvent i Charlotte i North Carolina och i Jacksonville i Florida

September:

29: Debatt mellan presidentkandidaterna i South Bend i Indiana

Oktober:

7: Debatt mellan vicepresidentkandidaterna i Salt Lake City i Utah

15: Debatt mellan presidentkandidaterna i Ann Arbor i Michigan

22: Debatt mellan presidentkandidaterna i Nashville i Tennessee

November:

3: President-, kongress- och delstatsval

Källor: 270towin,com, The New York Times med flera.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons