Annons
Nyheter

Han överlevde Hiroshima – dog 96 år gammal

Sunao Tsuboi överlevde Hiroshimabomben, och blev sedan en känd nedrustningskämpe i Japan. Nu har han gått ur tiden, 96 år gammal.
Japan • Publicerad 27 oktober 2021
Sunao Tsuboi hälsar på Barack Obama när den dåvarande USA-presidenten besökte Hiroshima i maj 2016.
Sunao Tsuboi hälsar på Barack Obama när den dåvarande USA-presidenten besökte Hiroshima i maj 2016.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Den där augustimorgonen 1945 var Tsuboi en 20-årig student på väg till en föreläsning. Klockan var kvart över 8 då hans stad förvandlades till ett inferno.

– Jag fick brännskador över hela kroppen, berättade han för nyhetsbyrån AFP 2016.

Annons

– Naken sprang jag vidare, försökte fly i tre timmar. Till slut kunde jag inte gå mer.

Det sista han gjorde innan han förlorade medvetandet var att med en liten sten rista i marken: "Här dör Tsuboi".

I stället fick han vård, och blev med tiden en berömd nedrustningsaktivist. När Barack Obama kom på besök i Hiroshima 2016 var Tsuboi en av några få överlevare som träffade USA:s president.

Tsuboi har haft både cancer och andra sjukdomar som härleds till atombomben, men fick alltså ändå ett långt liv.

Det finns relativt många andra överlevare från USA:s bombning av Hiroshima och Nagasaki, närmare bestämt är 127 755 personer fortfarande i livet enligt officiell japansk statistik. Men de flesta av dem var barn vid attackerna – medelåldern nu är "bara" 84 år.

Över 200 000 liv krävdes i bombningarna i andra världskrigets slutskede.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons