YA granskar

Han tycker inte SD ska tigas ihjäl

YA granskar Artikeln publicerades

"Tig ihjäl Sverigedemokraterna. Ge dem inte onödig draghjälp." Det var tidigare en vanlig inställning inom media.

Niklas Orrenius, journalist på Sydsvenskan i Malmö, har tänkt om. Rejält.

Han är aktuell med en bok om Sverigedemokraterna: "Jag är inte rabiat. Jag äter pizza", och han har fortlöpande bevakat partiet utan att han tycker att han har gjort annat än fullgjort sitt journalistiska uppdrag.

Att ha en dold politisk agenda, där man medvetet väljer att inte skriva om ett parti, är inte trovärdigt, enligt Niklas Orrenius.

Det innebär att han även har berättat när partiets medlemmar utsatts för brott, förlorat jobbet eller råkat illa ut på andra vis på grund av sitt politiska engagemang.

Han är inte ensam om att sätta fokus på partiet. Inför det kommande valet har det kommit flera böcker om Sverigedemokraterna, dess politik och bakgrund.

I många kommuner har partiet etablerat sig i kommunfullmäktige, precis som i sydöstra Skåne, och därför skrivs det naturligtvis också om partiet på lokal nivå.

Det hindrar inte att Nik-las Orrenius tycker att partiet ska granskas hårt.

Är Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti?

– Det är väldigt tydligt att toleransen för vad som får sägas är mycket större än i andra partier, svarar Niklas Orrenius.

Och enligt Niklas Orrenius uttrycker fortfarande ledande representanter inom partiet åsikter som är allt annat än accepterade i andra politiska läger och som kan sägas vara rasistiska.

Han tar Kent Ekeroth (SD), internationell sekreterare och riksdagskandidat som ett exempel. Ekeroth har förklarat att han hatar muslimer och hatar islam.

Ekeroth förlorade för övrigt för ett par år sedan sin praktikantplats på svenska ambassaden i Israel när det blev känt att han var aktiv Sverigedemokrat.

Det är inte bara när det gäller invandrare och flyktingpolitik som åsikterna inom Sverigedemokraterna kan vara extrema, enligt Niklas Orrenius.

Partisekreteraren Björn Söder (SD) har beskrivit gayrörelsens pridefestival som "sjukliga beteenden" som ger honom kväljningar.