Annons
Nyheter

Handeln positiv till stramare regler

Ett bestämt och begränsat antal kunder i butiken – det blir från och med söndag en regel i stället för en rekommendation. Ett positivt besked, enligt Svensk Handel.
Handel • Publicerad 8 januari 2021
Svensk Handels vd Karin Johansson säger att regeringen nu signalerar att det är okej att gå och handla, förutsatt att trängsel kan undvikas. Arkivbild.
Svensk Handels vd Karin Johansson säger att regeringen nu signalerar att det är okej att gå och handla, förutsatt att trängsel kan undvikas. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter ett medlemsmöte under fredagseftermiddagen säger Svensk Handels vd Karin Johansson att företagen i allmänhet är positiva till de nya reglerna för att minska trängseln i butikerna. Att samma regler gäller för alla offentliga lokaler gör att handeln inte missgynnas.

– Man ska fokusera på det som genererar smittspridning, och det är trängsel. Om det handlar om en butik eller annan typ av lokal är ointressant, vilket vi tycker är rätt, säger Karin Johansson.

Annons

Med tydliga regler i stället för vaga rekommendationer är det enklare för butikerna att hantera situationen, och det blir lättare att förstå om man gör rätt. Dessutom medför åtgärderna att det inte längre uppfattas som fel att vistas i en galleria eller butik, resonerar Svensk Handel.

– Många har säkert tyckt att det varit skamfyllt att gå ut i köpcentrum. Nu säger man att det är okej förutsatt att man kan hålla distans och det tycker vi är positivt, säger Karin Johansson.

TT: Finns det inte en risk att en sådan signal ökar trängseln?

– Jag tror människor är kloka och omdömesgilla. Det är klart att man inte springer ut och handlar i onödan i det här läget, men vi är inte förhindrade att göra det vi tycker oss behöva göra, säger Karin Johansson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons