Hängd docka utanför kommunhuset

Skurup Artikeln publicerades
Vid kommunhusets entré i Skurup syntes på fredags morgonen endast spår efter de klistermärken med högerextrema budskap som satts upp. Den docka som hänge i en snara utanför togs ner av polisen tidigt på morgonen.
Foto: Annika Thunell
Vid kommunhusets entré i Skurup syntes på fredags morgonen endast spår efter de klistermärken med högerextrema budskap som satts upp. Den docka som hänge i en snara utanför togs ner av polisen tidigt på morgonen.

Dockor har hängts upp i snaror utanför kommun- och stadshus på flera orter i södra Sverige, bland annat i Skurup. Enligt polisen handlar det om dockor som ska likna döda personer.

– Vi fick ett samtal vid 06 på fredagsmorgonen om att det hängde en docka utanför kommunhuset i Skurup. Då skickades direkt en patrull, som snabbt kunde ta ner den, säger Jimmy Modin, polisens presstalesperson.

Dockor har hängts upp med snara runt halsen, inte bara i Skurup utan även i Ronneby, och Båstad.

Dockan i Skurup var i naturlig storlek och syftade till att likna en människa.

Jimmy Modin vill inte gå in på några teorier om syftet med aktionen.

– Det får utredningen visa. Det är klart att vi ser ett samband. Det är relativt långt mellan de berörda orterna, och det är för tidigt att säga om det finns en specifik anledning till att just de valts ut, säger han.

En docka som hängts utanför Ronneby stadshus på fredagsmorgonen.
Foto: Privat: Kasper Almadani
En docka som hängts utanför Ronneby stadshus på fredagsmorgonen.

I Skurup sattes också flera klistermärken upp på kommunhusets fönster.

I Ronneby, rapporterar BLT, hittades en uppsatt papperslapp på ytterdörren till stadshuset. Den innehöll ett högerextremt budskap som även kunde tolkas som ett hot mot alla politiker.

Inte heller där vill Jimmy Modin gå in på några detaljer om vad som stod på klistermärkena eller om även politikerna i Skurup utsatts för hot.

– Jag kan inte bekräfta eller gå in i detalj på vad som stod, men händelsen har rubricerats som olaga hot mot grupp.

Det finns i nuläget inga misstänkta, men polisen tror att dockaktionerna kan ha utförts av samma gruppering.

– Med tanke på det liknande tillvägagångssättet och med liknande budskap så känner vi oss ganska trygga i att de hör ihop, säger Jimmy Modin till BLT.

Även dockorna i Ronneby och Båstad har plockats ner under fredagsmorgonen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.