Annons
Nyheter

Här är fonderna du skulle undvikit 2021

Investerat i Kinafonder under förra året? Då tillhör du börsårets stora förlorare. Flera bedömare tror dock på chans till revansch under 2022.
Ekonomi • Publicerad 9 januari 2022
En man med munskydd passerar en av Pekings många marknader. Arkivbild.
En man med munskydd passerar en av Pekings många marknader. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

De globala börsmarknaderna och Stockholmsbörsen kan blicka tillbaka mot ett framgångsrikt börsår 2021. Den som till exempel valde att fokusera på Stockholmsbörsen kunde se hur OMXS-index lyfte 35 procent under helåret.

Bakom varje framgång finns dock den motsatta utvecklingen och när det gäller fondsparande handlar det om jätten i öst – Kina.

Annons

På listan över fonder som gått allra sämst är det övervägande Kinafonder med nedgångar på upp till drygt 17 procent.

Bland PPM-fonder finns till exempel Nordeas Kinafond som backat nästan tolv procent, en Kinafokuserad variant som förvaltas av Allianz-banken noteras för en nedgång på nio procent.

En berg- och dalbana

Detta efter en berg- och dalbana där året för kinesiska fonder inleddes på topp men slutade på botten. Fram till det kinesiska nyåret i mitten av februari trummade man på, sedan började nedgången.

Orsakerna kan sammanfattas i flera punkter, bland annat:

Krafttag mot den kinesiska tech-sektorn.

Flera stora företag, bland annat Alibaba och Tencent omfattades när regeringen skärpte kraven och börsvärde på mer än 1 000 miljarder dollar försvann. Till exempel Hongkong-börsens teknikindex rasade 34,8 procent vilket gjorde den till ett av de globalt sämst presterande indexen under 2021. Detta avspeglas i svenska småsparares Kinafonder där just dessa bolag tillhör de tyngsta innehaven.

Oron kring den kinesiska fastighetssektorn med krisbolaget Evergrande i huvudrollen. Medan bostadspriserna runtom i världen stigit har de i stället backat i Kina de senaste fyra månaderna.

– Techsektorn har haft betydelse för börsen. Sedan när det gäller fastighetssektorn har man helt enkelt haft för optimistiska affärsidéer och till slut kommer verkligheten i kapp och de hamnar i ekonomiska problem. Just bostadsmarknaden är viktig i många länder och utan den som tillväxtmotor blir det problematiskt, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Tror på uppgång

Flera investmentbolag och storbanker som Goldman Sachs, Blackrock och HSBC har dock inför 2022 publicerat optimistiska prognoser för en kinesisk återhämtning. Allra mest positivt är amerikanska storbanken JP Morgan Chase som tror på ett kurslyft på 40 procent under det kommande året.

– Historien har lärt oss att det här är de perioder som ger de mest attraktiva möjligheterna. Efter en period med regleringar, finns skäl till lättnader och även om det varit en volatil period så har vi sett dem tidigare, säger Dale Nicholls, baserad i Hongkong vid finansbolaget Fidelity International, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Annons

Ett skäl som anges är att landets centralbank i december för första gången sedan april 2020 valde att göra en räntesänkning, allt för att få fart på landets ekonomi.

Torbjörn Isaksson poängterar dock att det dock inte bara är så enkelt som att gasa på för kinesiska myndigheter som vill lyfta tillväxten.

– Det är många andra stimulansåtgärder som inte slagit igenom ännu men man kan tänka sig att det finns en fördröjning och att det kommer flera lättnader i flera former. Sedan är det en balansgång med tanke på skuldproblematiken hos fastighetsmarknaden, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons