Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Villabrand i Åhus och bilbrand i Kristianstad.
Publicerad 4 april 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Strax efter klockan 01.30 på natten till onsdagen kom larm om en brand i Åhus.

Räddningstjänst och polis skickades till Krokiga gatan i Åhus där det börjat brinna i en mindre villa.

– Vi är på plats och håller på med släckning, säger Jonas Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, klockan 02.40.

Till en början ska det ha varit oklart om någon befann sig i huset och räddningstjänsten startade därför rökdykning. Men sedan visade det sig att villan var tom på människor.

– Det var ingen hemma. Man hade kontakt med ägaren som bekräftade att ingen fanns där, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region syd.

Räddningstjänstpersonalen var kvar vid villan under onsdagsmorgonen.

– Befälet på plats bedömde att det inte var en totalskada. Det är fortfarande en byggnad som kan bli en byggnad igen, säger Jonas Nilsson.

Det är oklart hur branden startat. Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning.

Vid 02-tiden brann en bil vid Naturum i Kristianstad. SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 02.05.

– Branden var fullt utvecklad, men släcktes av styrkan i Tollarp, säger Jonas Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, klockan 02.40.

Detta eftersom personalen från Kristianstad var och jobbade vid villabranden i Åhus.

Polisen rubricerar händelsen som skadegörelse genom brand.

Och vid klockan 01.10 stoppade polis en bil på väg 118 vid Hammar i Kristianstad. I bilen, som hade punktering, ska tre personer ha åkt, enligt polisen.

Föraren ska ha verkat påverkat av narkotika och togs med för provtagning. Han misstänks nu för drograttfylleri samt narkotikabrott (eget bruk).

Sverige

En kvinna har förts till sjukhus i samband med en brand i ett bostadshus i Stockaryd, Sävsjö kommun, skriver lokala medier.

Räddningstjänsten larmades till platsen vid 4.30-tiden på onsdagsmorgonen och huset var då helt övertänt.

Kvinnan, som enligt räddningstjänsten troligen bor i huset, ska inte ha några allvarliga skador.

– Hon verkar vara vid god vigör, säger Peter Ström, vakthavande befäl på polisen i Jönköpings län till Värnamo Nyheter. (TT)

Den man som under tisdagen drogs med i en lavin norr om Kebnekaisemassivet har avlidit.

Försök att rädda mannens liv gjordes på plats, men han konstaterades senare avliden på sjukhus.

– Han fastnade under snön och hans sällskap drog upp honom och påbörjade livräddande åtgärder, säger David Levy, RLC-befäl vid polisen i Norrbotten.

Mannen, i 60-årsåldern, kom från Norge. (TT)

Världen

Anställda vid Youtubes högkvarter i norra Kalifornien flydde för livet när en kvinna öppnade eld i området. Flera personer träffades av kvinnans skott. Hon hittades sedan död, troligtvis efter att ha tagit sitt liv.

Polischefen Ed Barberini i San Bruno berättar vid en pressträff att en stor polisinsats inleddes efter larmet om skottlossning vid 22-tiden svensk tid, tidig eftermiddag på tisdagen lokal tid. På plats hittades en person död. Det rör sig om en kvinna och polisen tror att det är skytten och att hon begått självmord.

MSNBC rapporterar att kvinnan är i åldern 30–40 år, och att bakgrunden till dådet verkar ha varit en dispyt inom familjen. Någon terrorkoppling misstänks inte, enligt myndighetskällor.

Förutom den döda misstänkta har minst tre skottskadade påträffats och förts till sjukhus. För en av de skadade, en 36-årig man, är tillståndet kritiskt, rapporterar San Francisco General Hospital. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.