Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt mordförsök i Malmö. Försvunnen man hittad utanför Örkelljunga.
Publicerad 11 april 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Misstänkta skotthål hittades i ett räcke vid en villa i Rosengård på onsdagskvällen.

Annons

Det var strax före klockan 23 som polisen fick samtal om att det hörts kraftiga smällar i Rosengård i Malmö. Polis skickades till platsen där man ska ha funnit misstänkta skotthål i ett räcke vid en villa.

En person uppges ha kastat stenar mot ett av husets fönster och skjutit mot villan samt därefter åkt från platsen på en moped.

Ingen person ska ha skadats fysiskt även om flera ska ha befunnit sig i huset vid händelsen. Polisen söker efter misstänkt gärningsperson, men ingen är gripen vid 01.30-tiden.

Brottsrubriceringen är försök till mord och en teknisk undersökning pågår under natten till torsdagen.

Strax före klockan 03.30 meddelar Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region syd, att den tekniska undersökningen är slutförd.

– Avspärrningen är hävd, säger han.

Inte heller då är någon misstänkt.

Polisen sökte under onsdagen och natten mot torsdagen efter en man som försvunnit norr om Örkelljunga. Mannen, som är i 75-årsåldern, hittades under natten.

Polisen gick ut med det beskedet klockan 01.15.

– Vi har återfunnit honom vid liv, men ganska medtagen. Han hade trillat i skogen och hittades av en polishund. Han hade skadat axeln, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl.

Annons

Mannen fördes till sjukhus.

Sverige

Det har brunnit i och mellan två radhus i Bromsten i nordvästra Stockholm under natten. Räddningstjänsten hade 30 medarbetare på plats som bekämpade den fullt utvecklade branden.

– Övriga delar i fastigheten verkar ha klarat sig hyfsat och man frilägger nu panel för att komma åt bränderna i väggarna. Det är tätt mellan fastigheterna, säger Hans Eriksson ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Larmet kom strax före klockan ett på natten mot torsdagen. Vid femtiden på morgonen fanns inga synliga lågor och räddningstjänsten ägnade sig åt att bryta upp väggar på fastigheterna för att kontrollera att det inte brann innanför.

Enligt polisen fick boende från tre hus evakueras till Spånga IP i närheten, där personal från stadsdelsförvaltningen finns på plats för att hjälpa till. Vissa boenden har fått återvända hem igen, enligt Hans Eriksson.

Två personer har fått lättare skador och förts till sjukhus med ambulans.

– Det är en förundersökning inledd på mordbrand, vad det grundar sig på vet jag inte. Men det finns ingen misstänkt i nuläget, säger Ellinor Torpare, vakthavande befäl vid polisen i region Stockholm.

Räddningstjänsten räknar med att ha minst fyra brandbilar kvar på platsen ett antal timmar in på förmiddagen. (TT)

Världen

Annons

Brexit riskerar att spöka för EU och Storbritannien ända fram till halloween. Utträdet skjuts nu upp till den 31 oktober, om inte alla utträdesavtal godkänns före det.

Premiärminister Theresa May hoppas fortfarande på snabbare ryck.

En hårt pressad May hade bett om en förlängning till åtminstone den 30 juni. Helst skulle hon visserligen slippa vara kvar i EU så länge och därmed också slippa det val till EU-parlamentet i slutet av maj som Storbritannien nu har börjat förbereda.

Resultatet från EU-ledarnas extrainsatta toppmöte i Bryssel blir dock en flerstegsraket.

– Vi ger Storbritannien en förlängning till den 31 oktober med en avstämning i samband med EU:s toppmöte i juni. Det här betyder oerhört mycket för enskilda människor och för företag. Det här löser i sig inte problemen, men nu finns det ett utrymme att föra samtalen i London vidare till förhoppningsvis en överenskommelse, säger statsminister Stefan Löfven (S) på väg ut från mötet. (TT)

Venezuelas president Nicolás Maduro säger att en överenskommelse har nåtts med Röda korset om att ta in humanitär hjälp i landet.

Maduro säger i ett tv-sänt tal att regeringens ska samarbeta med Röda korset och FN-organisationer för att föra in så mycket bistånd som möjligt i landet.

Akut brist på bland annat mat och mediciner råder i Venezuela samtidigt som en maktstrid utkämpas mellan presidenten Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó. Presidenten förnekar att en humanitär kris råder i Venezuela och skyller landets ekonomiska problem på amerikanska sanktioner. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons